IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бизнесът у нас оцелява въпреки лошото държавно управление?

Вижда се нарастване на производството в сектори с висока добавена стойност, каза Веселин Илиев от БСК

20:09 | 11.08.22 г.

Енергийната криза показа неумението на българските държавници да поставят регулаторни рамки, които да работят в полза на гражданите и бизнеса, но редица бизнеси оцеляват независимо от лошото управление. Това смята Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара (БСК) в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Вижда се нарастване на производството в сектори с висока добавена стойност, които са важни за положителния ръст на българската икономика. Изнасяме все повече електроника, електротехника и машини. Вносът също бележи рекордни ръстове. Вносът от трети държави, извън Европейския съюз (ЕС), в последните месеци расте с 40-50%", каза Илиев.

Гостът коментира отчетените от националната статистика исторически високи нива на индустриалното производство в България, както и силния ръст на българския износ. Той посочи три основни източници за положителните сигнали от данните.

Първият е свързан с пандемията от коронавирус, която предизвика известен спад на износа, вторият е ръстът на цените, който се отразява върху статистическите данни. „При производствените цени скокът на цените не е толкова голям, но при суровините е. Голяма част от ръста в износа, която е отчетен от статистиката, се дължи на ръста в износа на горива”, смята експертът.

"Третият фактор, който би трябвало да е носител на положителните новини, е нарастване и активизиране на производството в сектори, които са важни за положителния ръст на българската икономика", подчерта Илиев. Това са компании, които реализират стоки с висока добавена стойност и иновативни продукти, а не износ на горива и суровини.

“Изнасяме все повече електроника, електротехника, машиностроене. Много български производства са вече във веригите на доставки в автомобилната индустрия. За разлика от много други, спадът при тези доставчици не беше толкова голям. Не сме получили някакви много тревожни сигнали от тези производители. Даже в редица случаи български доставчици от веригата на доставки успяха да изместят по-далечно разположени доставчици”, посочи събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаване вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още