IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри програмата за иновации в предприятията у нас за 3 млрд. лв.

Средствата ще бъдат инвестирани в иновации, дигитализация, енергийна и ресурсна ефективност за българския малък и среден бизнес

18:31 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия одобри новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП). Бюджетът ѝ е близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) и ще се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа.

Очаква се изпълнението на програмата да стартира още до края на тази година, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

Първата процедура по програмата ще е с бюджет 127 млн. лв. и ще е насочена към микро-, малките и средни фирми от различни сектори на икономиката. Тя е за разработване на иновации в предприятията. 

Следващата процедура, която се очаква в началото на 2023 г., е в размер на 117,5 млн. лв. за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия, семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите.

След нея предстои и процедура за внедряване на иновации в малките и средни фирми за близо 300 млн. лв.

Програмата “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ е насочена към микро-, малките и средни предприятия в страната, като ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират и партньорства между малки и средни предприятия и големи дружества за разработване на нови технологии.

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в малките и средните предприятия и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

Припомняме, че в подкрепа на родния бизнес само по линия на Министерството на иновациите и растежа са предвидени и 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината.

Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още