IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките попарват амбициите на въгледобива за по-светло бъдеще

Миннодобивни компании търсят алтернативно финансиране, за да се опитат да удовлетворят силното търсене

13:32 | 25.11.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Времената са и най-добрите, и най-лошите за добива на въглища. След години на спад търсенето на замърсяващото изкопаемо гориво скочи тази година заради войната в Украйна и спешната замяна на руския природен газ в Европа.

Тъй като цените на въглищата достигат рекордно високи нива, компаниите обикновено биха разширили дейността си. Проектите обаче явно ще си останат проекти, тъй като повечето западни банки спазват ангажиментите си да ограничат кредитирането на сектора, според ръководители на миннодобивни компании и инвеститори, цитирани от Ройтерс.

„Ако бизнесът ви е свързан с банка в момента, ще ви е по-лесно. Ако обаче искате да отворите нова мина, забравете, това стана невъзможно“, казва Герхард Зимс, главен финансов директор на австралийската въгледобивна компания Coronado Global Resources Inc.

Търсенето на изкопаеми горива е толкова голямо, че някои минодобивни компании казват, че вместо това продават коксуващи се въглища, използвани от производителите на стомана, на електрически компании. Термичните въглища с по-ниска стойност, използвани в електроцентралите, се търгуваха на цена над коксуващите се въглища за първи път през юни.

„Това е луда ситуация“, допълва Зимс, като дава пример с това цената на среброто да е по-висока от цената на златото.

Австралийските топлинни въглища Нюкасъл поевтиняха до около 50 долара за тон в началото на 2020 г., преди да поскъпнат до над 150 долара за тон в началото на 2022 г. През годината бенчмаркът достигна и рекордно висока цена от 400 долара за тон заради отчаяното търсене на алтернативи на руските енергоносители.

Западните банки са подложени на натиск от акционерите да покажат действия срещу изменението на климата. Затова и ръководителите на миннодобивни компании казват, че трябва да търсят алтернативно финансиране, за да се възползват от благоприятния фон – чрез публични пазари, финансиране преди продажба, търговски къщи, фирми за частни капиталови инвестиции и инвестиционни фондове. 

Затворени врати

За някои мини е трудно да намерят дори кредитор за основни финансови услуги.

Малко след като северноамериканската Bens Creek Group се листна на лондонската AIM през октомври миналата година, Lloyds Banking Group оттегли банковите си услуги от компанията поради промяна в политиките по отношение на въглищата.

Lloyds каза през февруари, че ще спре финансирането на миннодобивните компании, които генерират повече от 5% от приходите си от топлинни въглища, до края на тази година. Групата повече няма да предоставя банкови услуги на нови фирми от сектора.

На мениджърите на Bens Creek са били необходими месеци, за да открият банкова сметка в клона на Държавната банка на Индия във Великобритания, след като са получили десетки откази преди това, коментира главният изпълнителен директор Адам Уилсън пред Ройтерс. „Тези проблеми не бяха на дневен ред преди 5 години“, допълва той.

Подобна е и историята за Minergy Limited, стартираща компания, регистрирана в Ботсвана, която иска да финансира своите планове за разширяване. „Проучваме всички опции на този етап“, коментира главният изпълнителен директор Морн дю Плеси.

Последна актуализация: 13:37 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Поскъпването на въглищата с един порядък е отлична новина ... Както тази за скъпият природен газ ... Да видим скъпи ли са ви електричките и зеленият водород ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още