IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски производител на литий отхвърли предложение за придобиване от Albemarle

Това е третата оферта на американската миннодобивна компания за закупуването на целия капитал на Liontown

13:58 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Литиева мина. Снимка: Bloombreg L.P.
Литиева мина. Снимка: Bloombreg L.P.

Американската компания Albemarle Corp., най-големият производител на литий в света, е направила предложение за придобиване на австралийската Liontown Resources Ltd. на стойност 5,5 млрд. австралийски долара (3,7 млрд. щатски долара), което обаче е било отхвърлено от ръководството на дружеството, изстрелвайки цената на акциите на оферираната фирма с близо 70% нагоре, съобщава Bloomberg.

Albemarle е предложила да придобие целия капитал на Liontown за 2,50 австралийски долара за акция, като това е третата ѝ оферта за последните пет месеца, съобщи базираната в Пърт компания. Предложението, което осигурява 64% премия спрямо цената на акциите в края на сесията в понеделник, става факт след ценовия спад при лития спрямо миналогодишния пик.

Liontown притежава един от най-обещаващите литиеви проекти в ранен етап на развитие в Австралия и има споразумения за доставка с големи автомобилни производители, включително с Tesla Inc. и Ford Motor Co. В опит да обясни решението си да отхвърли офертата на Albemarle, ръководството на компанията се позовава на прогнозирания петкратен ръст на световното търсене на литий до 2030 г. и прогнозиран дефицит на доставките.

„Има голямо желание за сливания и придобивания в индустрията за литий, но много играчи чакат цените да нараснат“, изтъква Саул Кавоник, анализатор в Credit Suisse.

Albemarle разширява производството и инвестира в нови съоръжения, за да отговори на нарастващото дългосрочно търсене на батерии за електрически превозни средства и да помогне на фирмата да се съобрази с настояването на президента на САЩ Джо Байдън да гарантира, че доставчиците предпочитат производството в Америка или в страни-партньори, които имат споразумение за свободна търговия. Компанията вече се радва на силно = присъствие в Австралия с дялове в две големи литиеви мини, като наскоро завърши изграждането на рафинерия за литиев хидроксид.

„Albemarle е готова да се включи незабавно в дискусии с Liontown, за да работим за взаимно приемливо окончателно споразумение“, изтъква базираната в САЩ компания.

Liontown заяви, че е отхвърлила предишните предложения на Albemarle за съответно 2,35 австралийски долара на акция на 3 март и 2,20 австралийски долара на акция на 20 октомври. Liontown посочва, че дъщерно дружество на Albemarle държи около 2,2% от акциите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още