IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът в промишленото производство се задържа 17-и пореден месец

Влияние оказва намалението в добивната промишленост, отчете в края на май НСИ

15:36 | 10.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Спад на промишленото производство през май в рамките на 6,3% на годишна база, отчита Националният статистически институт (НСИ). Свиването на индустрията се задържа за 17-и пореден месец, като основно влияние продължава да оказва свиването на добивната промишленост. Индексът на промишленото производство намалява с 3,3% на месечна база, като данните са предварителни и сезонно изгладени, посочват от националната статистика.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено при добивната промишленост - с 15,6%, при преработващата промишленост - с 6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,1%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо май 2023 г. се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 29,9%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 26,9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 25,2%, производството некласифицирано другаде - с 24,5%, производството на електрически съоръжения - с 21,9%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение  - с 21%.

Ръст е регистриран при: производството на химични продукти - с 27,5%, производството на основни метали - с 19,1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 11,7%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)

Източник: НСИ Източник: НСИ

В НСИ регистрират намаление на месечна база при добивната промишленост - с 10,2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,3%, и при преработващата промишленост - с 2,3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 11,7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11,5%, производството на тютюневи изделия - с 10.4%.

Увеличение е регистрирано при: производството на химични продукти - с 6,2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2,7%, производството на облекло - с 1,4%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още