IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да правиш наука в трудни времена 

Годишните разходи за наука, образование и развойна дейност възлизат на между 5 до 15 трлн. долара, а съоснователят на Acronis иска да отхапе част от тях 

08:13 | 01.12.22 г.
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Англоезичният частен университет в северната част на Бремен Schaffhausen Institute of Technology (SIT) вече се нарича Constructor University Bremen. Една от причините за преименуването е фактът, че инвеститорът Серж Бел, съосновател и на силно активната и в България Acronis, който придоби мажоритарен дял в Jacobs University преди около година, притежава мрежа от няколко университета и възнамерява да ги обедини под името Constructor Group. Плановете са той да се фокусира върху компютърните науки. „Новото име също така отразява ангажимента и доверието на инвеститора към институцията", поясняват от организацията. А освен това в самия договор за придобиване е имало изискване за промяна на името след известен период от време, поясни Бел пред Investor.bg. 

„Ние ще развием този университет - специално място за толкова много хора, до още по-далечна точка, отколкото вече е стигнал през последните двадесет години. Науката и образованието са обект на постоянни промени, както и нашите университети“, каза по време на събитието Фабио Памоли, президент на университета. 

Когато преди година Бел придоби изпадналия във финансови затруднения университет, той обяви, че ще разшири кампуса с плувен басейн и хотел, например, и ще направи университета един от 25-те най-добри университета в света. Ангажиментът на дигиталния предприемач бе посрещнат с критики, като някои професори анонимно изразяват съмнения относно жизнеспособността на идеите на Бел. 

„Устойчивостта е много сложно нещо в този вид бизнес. Работи се, за да има достатъчно пари“, каза Бел пред Investor.bg. „Университетите са с нестопанска цел, така че той има достатъчно пари, за да продължи да работи, но неговият бизнес не е с цел печалба, но генерира достатъчно пари“, каза още предприемачът. А Constructor вече води преговори за сътрудничество с българския INSAIT. 

Важна част от пресруктурирането на университета е печелившото сътрудничество с икономически организации. Например се провеждат изследвания по медицински тематики, но и например за 3Dпечат, което вече привлича първи инвеститори. Но, разбира се, акцентът пада върху изследванията за машинното обучение и науката за данните и основата на софтуерното инженерство. 

А в кампуса вече са се преместили офисите на няколко стартъпа. 

Иначе Constructor се подпомага от стратегически консултативен съвет, съставен от изтъкнати учени, лидери в индустрията и инвеститори. Председател е носителят на Нобелова награда за физика сър Константин Новоселов. Други членове на консултативния съвет са: президентът на университета Constructor Фабио Памоли, Михаил Лукин, професор по физика в Харвардския университет, Рино Рапуоли, старши учен за ваксините в GSK, Марк Камлет, професор по икономика и публична политика в Carnegie Mellon University, и Александра Болташева, Рон и Доти Гарвин Тонджес, професори по електротехника и компютърно инженерство в университета Purdue в САЩ.  

Образованието като индустрия и проблемите пред човечеството 

В глобален план има 13 млн. софтуерни разработчици и около 10 млн. научни сътрудници. В допълнение има и много корпоративни научни разработки, в които участват между 10 и 30 млн. души. Става дума за индустрия, която във висшата си форма само включва около 50 млн. души. 

А като цяло разходите за наука и образование и развойна дейност, в зависимост от начина на изчисления, възлизат на между 5 до 15 трлн. долара – голяма част от глобалната икономика. Дори само в областта на технологиите става дума за много пари. Според Statista oбщите приходи от мобилни приложения в сегмента „Образование“ се очаква да достигнат 7,08 млрд. долара през 2022 г. Общите приходи се очаква да покажат годишен темп на растеж (CAGR 2022-2026) от 9,13%, което ще доведе до прогнозен пазарен обем от 10,04 млрд. долара до 2026 г.  За Серж Бел това не е изненада, защото повечето от хората прекарват между 10 и 30% от животите си в наука, образование и развойна дейност. Това е голям и широк сегмент, който продължава да расте, тъй като наистина мнозина вярват, че науката е отговорът на повечето проблеми на човечеството. 

Според Бел науката вече признава „стареенето“ като проблем. „Населението на света от хора на възраст 65 години и повече се увеличава и до 2050 г. ще се удвои (2,1 млрд.), което ще доведе до необходимост от подобряване на подходите за обучение и работната сила“, каза той в изявлението си. „В бъдеще младите и възрастните хора може да се присъединят към един и същи курс (на обучение, б. ред.). Затова подходът за учене трябва да бъде подходящ за всяка възраст“, смята милиардерът.

Плановете на Acronis за България 

Acronis расте принципно с между 75% и 100% на годишна база. Евентуалното забавяне на икономиката би означавало забавяне на този ръст с около 5 пункта, тоест нарастването би било с между 70 до 95% на година, което, разбира се, отново представлява бърз ръст. „Главното предизвикателство за компании като Acronis не е забавянето на глобалната икономика, а наемането на хора. Ако има планове в развитието на компанията, то те са свързани със способността да наемаме хора, защото това е най-голямото предизвикателство пред нас“, заяви Бел.

България е прекрасна страна, но не е голяма и е лимитирана от гледна точка на хората.
Серж Бел
съосновател на Acronis
 

По думите му в България концернът има почти 1000 служители, но ѝ е трудно да назначи повече. Тази година отливът на хора от компанията е по-малък, тъй като мнозина са загрижени за работните си места. „Назначаваме по няколкостотин служители на година в България, защото все пак губим хора, но не е лесно. България е прекрасна страна, но не е голяма и е лимитирана от гледна точка на хората“, каза милиардерът. 

От друга страна, „внасянето“ на експати от чужбина зависи от политики – по отношение на емиграцията, данъците, фискалната политика, а политическите неясноти не спомагат много за това, признава сингапурецът. А улесняването на бранша в наемането на чужденци, например чрез т. нар. стартъп визи, е само едната страна на монетата. Ако самият чуждестранен специалист не бъде убеден, че страната, в която трябва да се премести, е надеждна и добро място за живот, то това няма как да се случи. Така че в момента България не е най-атрактивното място за привличане на чужденци, пояснява Бел. 

Киберзаплахите и защитата срещу тях 

Преди няколко месеца основателят на Acronis Бел заяви, че е страхува от собствената си прахосмукачка. „Трябва да се страхувате от прахосмукачката си; тя най-вероятно е произведена в Китай", каза пред The Register Бел и добави, че прахосмукачката е свързана с интернет, вероятно има камера, микрофон и карта на апартамента. Пред Investor.bg милиардерът поясни, че не е имал предвид изрично само китайски устройства, а като цяло всяка една прахосмукачка – робот. Тя събира всички данни, уж в полза на клиента, но няма как да знаем как точно се използват тези данни и на какво в крайна сметка е способна. „Не се замисляте непременно за това, но то е потенциално значителен риск за сигурността и неприкосновеността на личния живот", каза бившият главен изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност.

Според него като цяло хората не са наясно със своята безопасност, неприкосновеност на личния живот и сигурност на фона на внезапното бързо разпространение на интелигентните устройства в живота ни. По думите му устройствата стават експоненциално по-интелигентни всяка година, всеки месец, а също така има експоненциално повече от тях. А хората са експоненциално по-зависими от тези устройства.

„Кибер заплахите продължават да се развиват и почти се удвояват всяка година. Те ускоряват някои други трендове и се наблюдава преместване на криминални фигури в кибер престъпността, защото това е „добър бизнес“ за тях. Но пък е труден бизнес за правозащитните органи, защото е трансграничен и е труден за проследяване. Сегашната политическа ситуация позволява силното нарастване на заплахите. Има много повече Ransomware и fishing атаки, има и много повече правителствени актьори, които действат“, казва още Бел. По думите му последните принципно не са опасни за средностатистическия гражданин, но създават инструменти и много оръжия. След това те са налични на частния пазар и може да се използват от всеки, който може да си позволи достъп до тях. Има ускоряване в развитието на нови заплахи. Повечето от тях вече „живеят“ 3-4 дни, преди бяха 3-4 седмици, 3-4 месеца. „Така че имаме различен ландшафт по отношение на времето на реакция. Ако не реагираме на тези заплахи в рамките дори на минути, то няма смисъл, защото заплахата съществува малко време“. 

Решението на тези заплахи не е лесно. Със сигурност една от първите задачи на всеки е да ползва мултифакторна идентификация, където е възможно. „Много важно е да осигурите сигурност за вашите устройства, защото в тях съхранявате много по-висока стойност, отколкото имат домовете ви. Да ви откраднат телевизора не е приятно, но не би било толкова фатално, колкото ако Ви откраднат устройството, където съхранявате данни за банковите си сметки например“, аргументира се Бел. Затова и образованието и по тези теми е много важно. Става дума за процес, който няма да се случи изведнъж, а поетапно, добави милиардерът. 

Бел се отказа от позицията си на главен изпълнителен директор на Acronis през 2021 г. и сега е главен изследовател на компанията и изпълнителен член на Борда, където контролира визията, стратегията и самия борд. Цялостната му визия е Acronis, която се оценява на над 2 млрд. долара, да се превърне в институция като IBM или Google. Фирмата му стана еднорог през 2019 г. благодарение на кръг на финансиране в размер на 147 млн. долара, ръководен от Goldman Sachs. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още