IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битките в Украйна се местят в Донецк

Казахстан възнамерява да помогне на Европа с петрол и газ, а Киев поиска репарации за 750 млрд. долара

07:21 | 05.07.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олга стои пред останките от къщата си в село Кухари, Киевска област, Украйна, 04 юли 2022 г. <em>Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Олга стои пред останките от къщата си в село Кухари, Киевска област, Украйна, 04 юли 2022 г. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Почти всички жители са избягали от побратимените градове Лисичанск и Зиверодонецк, които бяха бомбардирани до основи от Русия. Лидерът на Кремъл Владимир Путин иска да продължи своята "специална операция". Вечерта от Донецк се съобщаваше за тежки боеве. Казахстан възнамерява да помогне на ЕС с петрол и газ, а папата планира пътуване до Москва. Ето и 130-ият ден от войната накратко.

Битката се мести в Донецк

След изтеглянето на украинските войски от град Лисичанск фокусът на сраженията в Източна Украйна се премести в съседния Донецки регион. На границата между двете области руските атаки бяха успешно отблъснати край Билохоровка и Верхньокамянское, съобщи украинският генерален щаб във Facebook вечерта. Сраженията се водят и за топлоелектрическата централа Вухлехирск западно от Светлодарск, който вече е превзет от проруските сепаратисти. От друга страна, руските войски са постигнали териториални успехи северно от Словянск, близо до Масановка. Освен това украинските позиции в голяма част от фронта са обстрелвани с артилерия, ракетни установки и минохвъргачки. Руските военновъздушни сили са бомбардирали и позиции на украински части.

Кремъл завладя руини и призрачни градове в Луганск

Според украински данни в завладения от Русия Лисичанск са останали само няколко хиляди от някогашните над 100 000 жители. Военният губернатор на Луганска област Серхий Хайдай заяви по украинската телевизия, че броят им е около 10 000. В съседния град Северодонецк, който също е под руски контрол, са останали само около 8000 души. Преди началото на войната там са живели над 100 000 души. Междувременно почти всичко в агломерацията е разрушено: 90% от инфраструктурата са повредени, а 60% от жилищните сгради са разрушени. Хайдай каза още, че загубата на Лисичанк е била болезнена, но не и критична. „Боли много, но това не означава, че губим войната“.

Путин: Специалната операция продължава

Русия обяви, че след превземането на Луганск сраженията продължават и в други части на съседната страна. „Въоръжените сили на Руската федерация продължават специалната военна операция", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща с президента Владимир Путин. В Москва войната срещу Украйна, която започна преди около четири месеца и половина, официално се нарича „пециална операция". Путин заяви, че руските войници, които са участвали в превземането на Луганск, сега трябва първо да си „починат", за да съберат сили за по-нататъшни боеве.

Украйна иска репарации за 750 млрд. долара

Украинското правителство иска да финансира възстановяването на разкъсаната от войната страна до голяма степен с руски пари. Според оценките са необходими най-малко 750 млрд. долара (малко под 720 милиарда евро), заяви ръководителят на правителството Денис Шмихал на първата голяма конференция за възстановяване в Лугано, Швейцария. Според Шмихал трябва да се използват замразените в световен мащаб активи на руската държава и олигарсите на стойност около 300-500 млрд. долара.  Войната Войната

Украйна инициира и платформа за дарения United 24, в която за няколко месеца са събрани над 70,5 млн. долара към 30 юни. Отчетите на Президентството, под чиято инициатива е платформата, показват, че основната част от даренията са насочени в подкрепа на украинските военни. По сметките за възстановяване на Украйна хората са превели около 650 хил. долара.

Петрол и газ: Казахстан възнамерява да помогне на ЕС

Президентът на бившата съветска република Казахстан Касим-Жомарт Токаев изтъкна перспективата за доставки на нефт и газ за ЕС. „Казахстан е готов да използва въглеводородния си потенциал, за да стабилизира ситуацията на световния и европейския пазар", цитира пресслужбата му думите му след телефонен разговор с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Казахстан би могъл да се превърне в своеобразна „буферна зона", която да изравни дисбаланса в разпределението на енергоизточниците между Изтока и Запада и Севера и Юга, се казва в изявлението. Във връзка с това Токаев призова ЕС да разработи алтернативни транспортни коридори - наред с други през Каспийско море. Това ще позволи доставката на суровини до Европа, като се заобиколи Русия.

Богатият на ресурси, авторитарно управляван Казахстан е част от доминирания от Русия Евразийски икономически съюз. На Международния икономически форум в Санкт Петербург обаче Токаев заяви по време на дискусия с Путин, че Казахстан няма да последва примера на Русия, която признава източните украински сепаратистки региони Луганск и Донецк за независими държави.

Папата ще пътува първо до Москва, а после – до Киев

Папа Франциск за първи път публично заговори за пътуване до Москва. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и външният министър на Русия Сергей Лавров са осъществили контакти за евентуално посещение, заяви Франциск пред Ройтерс. Ватиканът за пръв път отправи запитване за евентуално пътуване до Москва преди няколко месеца. Тогава руският отговор беше, че това не е подходящият момент. Но сега Франциск намеква, че нещо може да се е променило. „Искам да пътувам до Украйна, но първо искам да отида в Москва“. След завръщането му от Канада в края на юли е възможно да посетя Украйна, каза той.

Първият германски LNG терминал получи зелена светлина

Първият германски терминал за втечнен природен газ (LNG), който ще замени доставките по руски тръбопроводи във Вилхелмсхафен, може да бъде построен незабавно. Според Uniper Службата за търговски надзор на Олденбург е одобрила проекта. Органът съобщи, че в петък е дал разрешение за предсрочно започване на работата по кея и на сушата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 1
Бит кой H
преди 1 година
Загубените битки във воните, които споменаваш, се броят на пръстите на едната ръка...на непохватен сапьор. Много непохватен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Беше, ама загуби. А ся ний пак сме от страната на неговите наследници. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Ето и малко победи на украинците :) https://***.bgonair.bg/a/4-world/260996-ukrayna-si-varna-kontrola-nad-30-grada-i-sela-v-rayona-na-kiev - новината е още от април ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Спокойно :) То и Хитлер беше завладял цяла Европа и накрая плащаха 50 години репарации. Очаквам същия сценарий и в държавата на ***. Да може и да е след 5 години или 10 ... няма никакво значение. Империите рухват рано или късно. ВИНАГИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
Гроздето е кисело, толкова за бързите победи. На 1 100 000 души естествена загуба на население за година, путин прибавя 36 000 убити до момента руски войници. Кадиров се е зарекъл да направи емират от русия. Щом така ви харесва, добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 1 година
Не съм нихилист, но ти предлагам да не ходиш толкова далече, а да гледаш България нашата родина. Та междусъюзническата ли, първата световна, втората световна ли, коя война спечели България. Според някои даже граничим само със себе си. Когато си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
FNM
преди 1 година
Обръщам се с въпрос към няколкото руски трола във форума. Ще споделите ли как мога и аз да стана *** и да припечелвам от нещастието на другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
FNM
преди 1 година
Обръщам се с въпрос към няколкото руски трола във форума. Ще споделите ли как мога и аз да стана *** и да припечелвам от нещастието на другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Украйна успешно демилитаризира москалската армия. Нови танкове почти не останаха, извадиха Т62 от 1970 от резерва. Повече от 200 самолета и над 200 хеликотера дадоха фира, 1600 москалски танка, над 2500 бронетранспортьора, 12 кораба изнежду които Василий Бьиков за 600 милиона и масква за 2 милиарда, още хиляди единици техника. И 40 000 opка. :))) На москалите им остана само артилерийката, която също ще бъде занулена съвсем скоро с идването на американските МЛРС. Досвидания, пияни мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Venislav
преди 1 година
Ами Русия превъзхожда Украйна до към безкрайност, само заради наличието на ядрено оръжие. Единственото което възпира Русия е самата Русия да не го използва и потенциалната намеса на НАТО при използване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още