IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорожието готви референдум за присъединяване към Русия на 11 септември

В Копенхаген започва среща на министрите на отбраната на партньорите на Украйна, на която ще се обсъди военна помощ за страната

08:16 | 11.08.22 г. 7
Виница след руския обстрел. Снимка: Рresident.gov.ua
Виница след руския обстрел. Снимка: Рresident.gov.ua

Окупираната Запорожка област в Украйна подготвя референдум за присъединяване към Русия на 11 септември, съобщава за руското издание "Известия" ръководителят на военно-гражданската администрация Евгений Балицки. "Много искаме да бъдем част от Русия", казва той и допълва, че е подписал документите за провеждането на допитването.

Към момента около 70% от територията на областта е под контрола на Русия. На този етап не е окупирана столицата - град Запорожие, в която живеят повече от половината от жителите на областта, посочва ТАСС.

Според Института за изследване на войната (ISW) не е съвсем ясно кога ще се проведат допитванията за присъединяване към Русия в окупираните територии на Украйна. Очаква се това да се случи в един ден и първоначалните нагласи в Кремъл бяха датата да е именно 11 септември. В последните дни обаче плановете отново са неясни, допълват анализаторите.

Напълно е възможно това незаконно по правилата на Украйна допитване да започне по всяко време, след като в част от областите ще има възможност за онлайн гласуване (Донецка област), а в Запорожието се предвижда и възможност руските военни да извършат допитването от врата на врата, събирайки отговорите на гражданите.

Според ISW тези референдуми няма да имат никакво значение, но продължителната окупация на регионите и мерките за интеграция - налагането на рублата, филтрационните лагери, както и насилственото даване на руски паспорти, са много по-вредни за Украйна и биха имали негативно отражение върху жизнеспособността на държавата.

Ударът в Крим е началото на украинската контраофанзива

Макар и да не поемат отговорност за серията от взривове на военното летище Саки в Крим, украинските власти посочват пред западни издания, че този удар е началото на украинската контраофанзива. Сателитни снимки показват, че на място са унищожени поне 9 самолета. Руските военни на този етап отричат да има нанесени щети върху авиационна техника. Те обясняват случилото се с нарушение на правилата на пожарната безопасност, при което са били взривени няколко авиоснаряда.

Летището се намира на над 200 километра зад руския фронт и според анализатори в Украйна Москва никога няма да признае, че украинските военни стоят зад атаката.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски анонсира среща на министрите на отбраната на страните-партньори на Украйна в Копенхаген днес (11 август). На нея ще бъдат обсъдени нуждите от оръжие и хода на военните действия в Украйна.

Той коментира редица атаки на Русия в последните часове, извършени в Днепропетровска област, Николаев и Харков. Използвани са ракети "Град", което беше определено от украинския държавен глава като "проявление на руския тероризъм", което налага увеличаването на военната помощ за Украйна.

"Само руските загуби - военни, политически, икономически, могат да помогнат за завръщането на сигурността в Украйна и в цяла Европа", заяви Зеленски по повод коментарите кога ще свърши войната в страната му.

По думите му колкото повече военно-техническа и финансова подкрепа получи Украйна, толкова по-скоро украинците и всички европейци ще могат да върнат стабилността в живота си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Да пътуваш/живееш/бъдеш в Европа е привилегия, а не човешко право! Започна затварянето на границите на Европа за руснаците! Лицемерно е докато разрушаваш една европейска страна, да си почиваш в други - затова руснаците ще стоят в Азия, където им е мястото на практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Ако руснаците не се махат скоро от там, Русия ке падне :-/ хамериканците направиха от Путин един стар ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС - А ти си направил проучване ,че искат руско иго :) ??? *** ! Това дори и ВАСИЛ ЛЕВСКИ не го е искал :) Толкова много руснаците харесват путлето,че от 25.02.2022 до момента 500 хиляди руснаци са напуснали русия. Всички са с много добро образование и т.н. :) Защото много им харесва в русия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
Always pass on what you have learned. (Yoda) Винаги предавайте наученото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Абе - а в Косово имаше ли референдум, че не помня?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Ако клoyнът е толкова уверен, че населението в "окупираните територии" е проукраински настроено и мрази окупаторите, нека приеме референдумът - при условие до него да бъдат допуснати международни и украински наблюдатели и всичко да става пред камери - отваряне на урните, броене и т.н. Ама никога няма да стори това - защото знае, че тези хора не искат повече укpoпско иго !!! Надали и 25% подкрепа за оставане в укpoпия ще се събере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
sssaaa
преди 1 година
""Koлкото повече военно-техническа и финансова подкрепа получи Украйна, толкова" по дъгла и мъчителна ще е агонията за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още