IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Фед в Ричмънд: Не трябва да повтаряме грешките от 70-те години на миналия век

Трябва да се постигне устойчиво забавяне на инфлацията преди да се разхлаби политиката, категоричен е Томас Баркин

19:30 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сградата на Федералния резерв на САЩ във Вашингтон. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Сградата на Федералния резерв на САЩ във Вашингтон. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ трябва да продължи да повишава лихвените проценти, докато стане ясно, че инфлацията ще достигне целта на централната банка от 2%, дори ако икономиката значително забави разширяването си, за да се избегне политическата грешка от 70-те години на миналия век, заяви управителят на клона на Фед в Ричмънд Томас Баркин.

„Бих искал да видя период на устойчива инфлация, която да е под контрол“, заяви Баркин в интервю за CNBC в петък.

Въпреки че служителите на Фед разглеждат 2,5% като неутрална лихва - нивото, което нито ускорява, нито забавя ръста на икономиката - Баркин казва, че съществува несигурност относно нивото и целта му е да има лихвени проценти по-високи от очакваната инфлация или положителни реални лихви.

Баркин е поредният служител на Фед, който призовава за продължаване на повишаването на лихвените проценти макар да изтъква, че последните данни за инфлацията са окуражаващи.

Увеличението на потребителските цени се забави до 8,5% на годишна база миналия месец. Отделен доклад от четвъртък показа, че производствените цени се понижават през юли спрямо предходния месец, като това е първият спад от повече от две години насам.

Баркин каза, че не е сигурен дали Федералната комисия за отворения пазар трябва да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта или със 75 базисни пункта през септември, като преди заседанието се очакват новите данни за заетостта и потребителските цени. Засега не е налице дебат между служителите на централната банка относно това дали са необходими повече действия за намаляване на инфлацията до целта на Фед, добавя Баркин.

По думите му политическата грешка от 70-те години на миналия век е била свързана с повишаването и понижаването на лихвите на Фед в отговор на промените в икономическите условия, дори при все още твърде високи инфлационни нива.

„Това, което се опитвате да направите, е да забавите инфлацията на устойчива основа и след това да имате свободата да разхлабите политиката“, изтъква Баркин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още