IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 Производителят на дроновете "Байрактар" има поръчки за следващите три години

Компанията има заявки за три години напред

14:18 | 14.08.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската компания Baykar, която е производителя на дроновете "Байрактар", получили известност покрай войната в Украйна, има поръчки за следващите три години. Компанията има капацитет да произвежда по 20 дрона на месец, съобщава Bloomberg.

Компанията е частна и разработките ѝ са на Селчук Байрактар, бивш студент в Масачузетския университет. Изпълнителният директор на компанията Халук Байрактар, зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и брат на Селчук, коментира, че имат заявки за двата вида дронове, които произвеждат - "Байрактар TB2" и Akinci. "Имаме договори за износ с 22 различни държави", коментира Байрактар.

Baykar има планове за увеличаване на производството си чрез отварянето на завод в Украйна. Очакванията са, че този завод ще започне да произвежда дронове в края на 2023 година. От началото на руската инвазия до края на юни Украйна е получила 50 дрона "Байрактар", съобщи официално министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников.

Според Bloomberg в момента компанията работи и по проект за нов военен дрон.

Агенцията отбелязва, че от началото на 2022 година Турция се опитва да не взима страна в конфликта между Русия и Украйна. Страната е посредник при редица преговори между страните. Турция отказа да доставя дронове "Бейрактар" на руските военни, но износът на страната към Русия се увеличи до осемгодишен връх и е в размре на 2,9 млрд. долара в първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 11
Бит кой H
преди 1 година
До: zelka007- Благодаря за пояснението, но мисля, че "EMP" заглушава/унищожава всичко не екранирано (електроника, електропреносна мрежа...) Не зная дали са го използвали в Украйна. P.S. Доста неодобрение срещам тук :-). Мнооого съм далеч от русофилството. Търся истината чрез фактите. Винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Бит кой H ... Цък , нямат сателитна комуникация ... :))) ... Всичко е наземно с радиус до 150км от кабина . Силата е , че е малък и сравнително невидим за радарите 6д х 12ш , целият е от композитни материали , а двигателя е четиритактов бензинов и почти не оставя инфрачервена диря . Демек трудно забележим . Вторият плюс са лазерно насочваните плъзгащи се боеприпаси , имат отделен оператор само за оръжието ... И са тройно подсигурени в авиониката , не могат да го заглушат лесно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
Бит кой H
преди 1 година
Байрактар разчитат на сателитно насочване/навигиране до целите. Руснаците пък разполагат с електромагнитна технология, с помощта на която могат да прецакат електрониката на Байрактарите. Така че не зная до колко са им от полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
jujo_si
преди 1 година
Правят руските танкове на пихтия. нали гледаме видео. Как да не е фактор? Евала на тая фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Само в Украйна Путин строши като орехи 1000+ апарата. Песков потвърди, че дроновете не са фактор. Професор Витанов копира информацията в Фейсбук профила си, а професор Иво Христов получи душевен оргазъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още