IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово си осигури доставки от Албания, няма да спира тока засега

Косово и Албания имат споразумение за споделяне на електрическа енергия

22:55 | 15.08.22 г.
Потреблението на ток в Косово нараства над два пъти през зимата. Снимка: EPA/БГНЕС
Потреблението на ток в Косово нараства над два пъти през зимата. Снимка: EPA/БГНЕС

Енергийното министерство на Косово съобщи, че отлага за известно време планираното спиране на тока, тъй като е успяло да си осигури ток от съседна Албания. То не уточни срока, в който ще действа споразумението, предава Ройтерс.

Албания, която разчита на ВЕЦ-ове за електрическата си енергия, се бори със суша и също трябва да внася енергия.

По-рано енергоразпределителното дружество KEDS започна да спира тока в 8 ч. заради липса на местно производство и високите вноски цени. „Потребителите ще имат ток шест часа, а два часа няма да имат“, каза говорителят на KEDS Виктор Бужала пред Ройтерс.

Косово и Албания имат споразумение за споделяне на електрическа енергия, като косоварите обичайно се нуждаят от повече енергия през зимата, за да отопляват домовете си, а албанците имат по-големи нужди от ток през лятото заради климатиците.

Бужала съобщи, че KKEDS получава само 500 мегаватчаса от ТЕЦ-ове на лигнитни въглища и възобновяеми енергийни източници, а потреблението достига до 800 мегаватчаса.

В неделя KEDS съобщи в комюнике, че тя и операторът на преносни системи KOSTT не могат да си позволят да внасят ток и трябва да разчитат на местно производство.

Около 90% от производството на електрическа енергия в Косово идва от въглища, а компанията за комунални услуги KEK съобщава, че е спряла почти половината от генераторите си за редовна поддръжка, за да ги подготви за зимата.

Потреблението на ток в Косово обичайно нараства над два пъти през зимата.

„Ако сега има спиране на тока, какво ще стане през зимата? Ще мръзнем ли?“, пита жителят на Прищина Милаим Бериша.

Сходен режим на тока беше въведен миналия декември, когато потреблението нарасна до рекордни нива заради минусовите температури.

По-рано този месец косовският парламент обяви 60-дневно енергийно извънредно положение, за да накара правителството да предприеме стъпки за справяне с кризата, включително режим на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още