IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Европа ще търси смекчаване на санкциите от икономическа гледна точка

ЕС не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, посочи главният инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"

13:39 | 17.08.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ще има много сериозни политически промени в Европа в разгара на зимата. Ще се промени и начинът, по който Европа гледа към конфликта в Украйна и как трябва да се подходи към него. Смятам, че ще се търси смекчаване на санкциите чисто егоистично от икономическа гледна точка. Тази прогноза в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг".

„Великобритания вече го прави. Тя махна някои ограничения върху покупките на метали и на други суровини от Русия. Това ще се случи тихомълком. Икономиката не е в състояние, в което да си позволи да води ресурсна война с един от най-големите световни производители на ресурси и то когато пазарът е нагоре. Ако цената на петрола беше около 25 долара – да, но не когато е около 100 долара“, даде пример той.

Според него тенденцията петролът да бъде скъп не е следствие от войната, а се случва от едно десетилетие с пренасяне на фокуса върху зелената енергия. „Това доведе до много по-малко инвестиции в петролна инфраструктура, отколкото са необходими да поддържат силно растяща глобална икономика, каквато видяхме през 2021 година. Още тогава назряваше този дефицит, който обещаваше цените да се настанят над 100 долара за барел“, потвърди анализаторът.

По думите му сега големият проблем не е цената на петрола, а липсата на достатъчно мощности в рафинериите, които да позволят да се обработва достатъчно количество, което да задоволи пазара на дребно.

Видяхме десетилетие, в което не се инвестираше в петролния сектор заради ниската възвръщаемост, което е довело до дисбаланс в световен мащаб, посочи Цачев.

 „Следващото десетилетие ще видим цикъл на покачване на суровините. Ще видим този бичи пазар, който е характерен с няколкостотин процента покачване”, прогнозира анализаторът.

Цачев обаче очаква петролът да направи корекция в цената си, след като „се настани под 100 долара за барел и ще продължи да бъде натискан надолу поради назряващата рецесия“.

„Притесненията вече ги виждаме на петролния пазар и много инвеститори започват да го напускат. Да се притежава сега петрол няма кой знае какъв смисъл. Виждаме най-слабите обеми на отворени фючърсни позиции от седем месеца насам, това е още преди войната”, коментира той.

Накъде се насочи руският петрол след наложеното ембарго от ЕС още от 5 декември и откъде се снабдява Европа? Каква е нормата на печалба на петролните компании? Съизмеримо ли е повишението на петрола към 180-190 долара с обезценката на парите? Как се представят петролните компании и какви са краткосрочните и дългосрочни перспективи пред тях може да разберете, като гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
PeterNK
преди 1 година
Чудесно е, че има информация от анализите на Цв. Цачев - един от най-умните анализатори в БГ икономиката. А за статията - време беше да стъпим на земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още