IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Ако няма фискално затягане, предстои дългова криза в ЕС

В Европа тепърва ще видим пика на инфлацията, смята Мартин Търпанов от DeltaStock

11:45 | 18.08.22 г.

Без фискално затягане и по-задълбочена конвергенция в Европейския съюз предстои дългова криза. Това смята Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Анализаторът коментира, че антифрагментационният инструмент на ЕЦБ е последното оръжие, което може да запази фискалната цялост на евросъюза, но ако не се вземат много сериозни мерки, предстои дългова криза. „Не трябва да си заравяме главите в пясъка...Ако европейските политици не се вземат в ръце, предстои дългова криза", посочи Търпанов.

"Далеч сме от това да говорим за успокояване на европейските облигационни пазари - след като в първата половина на годината пазарът беше изцяло доминиран от галопиращата инфлация, след средата на годината рецесията взе превес като понятие, което тревожи пазара", отбеляза гостът.

Той уточни, че банките ще вдигат лихвите, за да се опитат да успокоят инфлацията и допълни, че има различия между усилията на Фед и на ЕЦБ по пътя им към овладяване на процесите. „Докато в САЩ последните данни за инфлацията от миналата седмица показаха формиране на плато, в Европа тепърва може би ще видим пика на инфлацията”, смята анализаторът.

Той отбеляза, че в САЩ започват да се чуват гласове как Фед може би трябва да забави темпа, но в Европа ЕЦБ все още е пред доста сериозна дилема, защото е в началото на цикъла на вдигане на лихви.

„Централните банки са в изключително деликатно положение, от една страна, да предпазят растежа от задушаване и да се изпадне в тежка рецесия, от друга страна, те трябва да се борят с рекордно висока инфлация“, подчерта Търпанов. 

„Надеждите са, че със свиването на икономиката, инфлацията донякъде ще спадне от само себе си”, отбеляза анализаторът.

На въпрос дали българският дългов пазар се адаптира спрямо предизвикателната среда, гостът каза:

“Много интересни времена предстоят и пред българския дългов пазар, защото еврооблигация не беше емитирана в предходното правителство и в зависимост от това как върви изпълнението на бюджета и дали ще се направят всички заложени разходи и дали ще се достигне до този заложен дефицит от близо 7 млрд. лв., зависи дали до края на годината ще има много активно емитиране на международните и на вътрешните дългови пазари”. 

Неговата лична прогноза е, че до края на годината България ще трябва да излезе на международните дългови пазари с една или две емисии, като ще продължи и умереното емитиране на местния пазар.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още