IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира още фискални стимули на фона на влошаване на икономическите перспективи

Настроенията сред икономистите стават все по-мечи, като Goldman Sachs Group понижи прогнозата си за растеж на китайския БВП до 3% от 3,3% по-рано

12:29 | 18.08.22 г.
Китайската столица Пекин. Снимка: Pixabay
Китайската столица Пекин. Снимка: Pixabay

Китайските държавни медии съобщиха, че местните власти могат да продадат облигации за повече от 229 млрд. долара, за да финансират инфраструктурни инвестиции и да запълнят дупките в своите бюджети – допълнителна мярка на Пекин за укрепване на икономиката, засегната от новите коронавирусни огнища и спада на имотния пазар, пише Bloomberg.

Новината беше съпроводена от редица мрачни събития по-рано тази седмица – случаите на заразени с коронавирус в Китай достигнаха тримесечен връх, което предполага, че е вероятно Пекин да прибегне до затягане на мерките; данните в реално време показват, че продажбите на имоти продължават да спадат този месец; слабите икономически данни в понеделник сигнализират за спад на вътрешните разходи; а горещините причиниха енергиен недостиг в някои провинции, което наложи затварянето на някои фабрики.

Настроенията сред икономистите стават все по-мечи, като Goldman Sachs Group Inc. понижи прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай до 3% от 3,3% преди това, докато Nomura Holdings Inc сви прогнозата си до 2,8% от 3,3%. Това е под средната оценка на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, за ръст от 3,8% и далеч под първоначалната цел на правителството на Китай за около 5,5%.

Растежът на китайската икономика през втората половина на годината вероятно ще бъде „значително възпрепятстван“ от политиката на Пекин за нулева толерантност към коронавируса, както и от проблемите на жилищния пазар, влошаващите се фискални условия на местните власти и вероятно забавяне на растежа на износа“, изтъкват икономисти от Nomura.

Прогноза за ръста на китайския БВП до края на годината. Източник: Bloomberg Прогноза за ръста на китайския БВП до края на годината. Източник: Bloomberg

Паричният стимул идва под формата на изненадващо намаление на лихвените проценти в началото на тази седмица. Но сравнително малкият размер на намалението предизвика призиви от страна на икономисти за повече облекчения, включително за допълнителна редукция на лихвените проценти и понижение на задължителните резерви на банките.

Фискалните стимули са съсредоточени върху подкрепа на инвестициите в инфраструктура и предоставяне на повече ресурси на местните власти за това.

China Securities Journal съобщи, че местните власти могат да използват част от 1,55 трлн. юана (229 млрд. долара) неизползвана квота за облигации от предишни години. Това може да бъде допълнено с неуточнена сума от квотата за следващата година, използвана предварително.

Третото тримесечие ще бъде „важен прозорец“ за продажби на допълнителни специални облигации на местните власти, които ще се използват главно за финансиране на разходите за инфраструктура. Местните власти вече издадоха рекордно количество от тези облигации за първото полугодие, използвайки по-голямата част от квотата си за 2022 г.

Китайската икономика забавя растежа си през юли. Източник: Bloomberg Китайската икономика забавя растежа си през юли. Източник: Bloomberg

Тъй като Пекин все още не е обявил цялостен план за възстановяване на доверието в жилищния пазар, икономистите се съмняват, че подходът, фокусиран върху инфраструктурата, може да проработи. Данни в реално време, включително от сателитни изображения, показват, че тласъкът на строителството на инфраструктура засега се компенсира от влошаващите се инвестиции в имоти.

Президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян се появиха публично тази седмица в знак, че годишната лятна ваканция на комунистическата партия в морски курорт в северен Китай е приключила. Дискусиите там вероятно са били доминирани от кадрови промени на предстоящия конгрес на партията, който се провежда на всеки пет години, още една причина, поради която анализаторите се съмняват, че ще има по-значителен стимул.

Стимули за инвестиции в инфраструктура. Източник: Goldman Sachs Стимули за инвестиции в инфраструктура. Източник: Goldman Sachs

„Разгръщането на всеобхватен пакет от стимули е малко вероятно след година на промени в правителството“, пишат икономистите от Nomura.

Данните от сряда показаха допълнителен спад във фискалните приходи, тъй като икономиката се забавя и правителството предоставя големи данъчни отстъпки в подкрепа на бизнеса. В същото време местните власти бяха принудени да харчат повече, особено за COVID тестове и контрол на заразата.

Бюджетният дефицит на Китай - включително текущите разходи, плюс средствата, използвани за инвестиции - е нараснал до 5,24 трлн. юана досега тази година, според изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни.

Фискалните данни подчертаха продължаващия спад на пазара на имоти в Китай, който стимулира търсенето на стоки и услуги на стойност около 20% от БВП на страната. Приходите на местните власти от продажба на земя са се сринали с почти 32% през юли спрямо същия месец на 2021 г., въпреки че размерът на спада е приблизително същият като този през юни. Приходите от данъци, които се плащат при покупка или продажба на имот, са намалели с 28,3% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още