IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томас Баркин: Фед ще спре инфлацията, дори ако се наложи да вкара САЩ в рецесия

Има начин инфлацията да бъде овладяна, но в този процес съществуват рискове, признава гуверньорът на Фед в Ричмънд

21:43 | 19.08.22 г.
Сградата на Федералния резерв на САЩ във Вашингтон. Снимка: Bloomberg L.P.
Сградата на Федералния резерв на САЩ във Вашингтон. Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин заяви, че централната банка на САЩ е решена да ограничи нажежената до червено инфлация и че има риск усилията ѝ да предизвикат икономическа рецесия в САЩ.

„Ангажирани сме да върнем инфлацията до нашата цел от 2% и ще направим всичко необходимо, за да го постигнем“, каза Баркин, цитиран от Bloomberg. Той говори по време на събитие в Оушън Сити, Мериленд.

Според него това може да се постигне без „огромен спад в активността“, но призна, че има рискове.

„Има начин инфлацията да бъде овладяна, но в този процес може да настъпи рецесия“, признава Баркин.

Фед повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта (б.п.) през юли за втори пореден месец, докато се бори да овладее инфлацията, която се ускори до близо до 40-годишен  връх. Служителите на централната банка споделиха през последните дни, че са необходими повече усилия по отношение на лихвените проценти, но все още не е решено какъв ще бъде размерът на следващите повишения.

Управителят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард, един от най-големите ястреби* на централната банка, настоя в четвъртък за ново увеличение на лихвите със 75 б.п., докато Естер Джордж от Канзас Сити се обяви за по-умерено повишение.

Баркин призна, че не е решил дали Комисията по отворения пазар трябва да повиши лихвите с 50 б.п. или със 75 б.п. по време на следващото заседание през септември. Доклад на Министерството на труда за юли показа, че икономиката на САЩ е добавила 528 000 работни места през този месец, двойно повече от пазарните прогнози, а нивото на безработица е спаднало до 3,5%.

От друг доклад стана ясно, че потребителските цени са се повишили с 8,5% през 12-те месеца до края на юли, което представлява спад от 9,1-те процента, отчетени в края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още