IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се оценява ефектът от санкциите срещу Русия?

Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна, каза Тихомир Безлов

21:37 | 19.08.22 г. 1

Няма промяна в оценката, че санкциите са единственият мирен инструмент, който можем да използва ЕС заради войната в Украйна. По отношение на ефектите от санкциите обаче оценките са много разнопосочни в зависимост от пристрастията. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Безлов добавя, че Русия вече има опит със санкции от 2014 г. Тогава руската централна банка направи същото – вдигна лихвения процент и после го свали. Сега, за разлика от 2014 г., екипът на Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна. Сега има повишени цени на газа и петрола, Путин изчисли, че след пандемията има прозорец да се възползва от сложната ситуация по света. Подготовката се наблюдаваше още от 2021 г., когато Русия изпразни своите газохранилища в Западна Европа“, отбелязва той.

„Това, което изглежда не бе оценено, е че ще има такива масови инструменти, които ще се използват от САЩ като например замразяването на руските активи и блокирането на руските банки. Имаме радикални ограничения и на пътуванията от и за Русия, като ЕС и САЩ прекратиха полетите и стокообмена. Тепърва ще виждаме ефектите от това“, смята събеседникът.

Той посочи, че зимата ще е трудна за много европейски страни, включително България, но след това предстои труден период за Русия.

„Големият проблем на Русия е в нейната зависимост от индустриалната им база, която е модернизирана с европейски и американски технологии. Тепърва се очаква да започне една деградация на тези производствени системи“, каза гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Да, в супер форма в Путин, след като прибра на учителя Митко дивидентите. Много лесно така, другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още