IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин се е съгласил с изпращането на мисия на МААЕ в АЕЦ "Запорожие"

Обстрелът на атомната централа създава риск от мащабна катастрофа, предупреди руският президент в телефонен разговор с Еманюел Макрон

18:33 | 19.08.22 г. 1
Телефонният разговор между двамата президенти се е състоял по инициатива на Макрон. Снимка: EPA/БГНЕС
Телефонният разговор между двамата президенти се е състоял по инициатива на Макрон. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон е уведомил руския си колега Владимир Путин, че е притеснен от рисковете за безопасността в АЕЦ „Запорожие“ в Украйна, съобщи Елисейският дворец и допълни, че Путин се е съгласил с изпращането на мисия от експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на място, предава Ройтерс.

Двамата президенти са се договорили да продължат разговорите си в идните дни, става ясно от съобщението на офиса на Макрон, разпратено до журналисти.

Операторът на атомната централа в Украйна съобщи в петък, че подозира Москва в планове да откъсне АЕЦ „Запорожие“ от мрежата на Украйна, сложна операция, която според Киев може да предизвика катастрофа.

Според съобщението на Кремъл след разговора Путин е заявил, че обстрелът на контролираната от Русия атомна централа, за която той обвини Киев, създава риск от „мащабна катастрофа“.

„Владимир Путин подчерта най-вече, че систематичния обстрел на територията на АЕЦ „Запорожие“ от украинската армия създава опасност от мащабна катастрофа, която може да доведе до радиоактивно замърсяване на широки територии“, съобщи Кремъл след телефонния разговор между Макрон и Путин, проведен по инициатива на френския президент.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрела на най-голямата атомна централа в Европа, която беше завзета от Русия през март, но все още се управлява от украински служители. Само два от шестте реактора на централата работят.

Кремъл съобщи, че Путин и Макрон са подчертали значението на изпращането на делегация от МААЕ в атомната централа възможно най-скоро.

Путин е потвърдил готовността на Русия да предостави на инспекторите от МААЕ цялата необходима помощ, съобщава Кремъл.

По време на телефонния разговор Путин е уведомил още Макрон за продължаващите препятствия пред доставянето на руски храни и торове на световните пазари.

По-късно представител на Елисейския дворец съобщи на брифинг, че телефонният разговор на Макрон с Путин е бил оправдан заради сериозния риск за безопасността на АЕЦ "Запорожие". 

Макрон, който за последен път проведе телефонен разговор с Путин през май, беше критикуван в миналото, че продължава дипломатическите разговори с Путин въпреки решението му да нахлуе в Украйна и действията на руската армия, които международни наблюдатели определят като военни престъпления. 

Представителят на Елисейския дворец допълни, че по време на разговора Путин е изразил готовност да преосмисли предишното си искане мисията да пътува до централата през руска територия. Украйна и западните ѝ съюзници искат мисията да стигне до атомната централа от Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Путин обърна палачинката за пореден път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още