IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обяви частична мобилизация в Русия

300 000 резервисти ще бъдат призовани в рамките на процеса, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу

09:15 | 21.09.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK
Снимка: EPA/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната по предложение на местното Министерство на отбраната и генералния щаб. Частичната мобилизация означава, че призовани от военните служби могат да бъдат само граждани, които понастоящем са в запаса, поясни държавният глава. 

Указът е подписан по предложение на Министерството на отбраната в името на защитата на Русия, нейния суверенитет и териториална цялост, за да се гарантира безопасността на руснаците и жителите на освободените територии, заяви Путин. Той отбеляза, че руските военни действат на линията на съприкосновение, която е дълга повече от 1000 км, и се сблъскват с цялата военна машина на колективния Запад. 

Според президента в рамките на обявената мобилизация ще бъдат призовани на военна служба само военнослужещи от резерва, предимно "тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни професии и съответен опит. Преди да бъдат командировани в частите, те ще преминат задължително допълнително обучение, обеща той. 

В обръщението си, което веднага беше посрещнато като ескалация, Путин също така обвини Запада в ядрен шантаж срещу Русия и отново предупреди, че страната разполага с „много оръжия, за да отговори" на заплахите на Запада, като добави, че не блъфира.

В различни моменти по време на конфликта с Украйна Путин намекваше за ядреното оръжие на Русия, но има съмнения дали Москва наистина би прибегнала до разполагането на такова оръжие, като според анализатори това би било равносилно на започване на трета световна война.

"Ако териториалната цялост на страната ни е застрашена, ние ще използваме всички налични средства, за да защитим народа си - това не е блъф", заяви Путин в телевизионното си обръщение към нацията. 

Държавната дума и Съветът на федерацията ще бъдат официално информирани за началото на мобилизацията на 21 септември. В рядко срещаното предварително записано телевизионно изявление Путин заяви, че Западът „иска да унищожи нашата страна" и че Западът се е опитал да „превърне народа на Украйна в пушечно месо", като повтори предишни твърдения, в които обвиняваше западните държави, че са започнали война с Русия.

Путин заяви, че „мобилизационните мероприятия" ще започнат в сряда, без да предостави повече подробности. Частичната мобилизация е мъглява концепция, но тя поставя Русия на по-твърда военна основа (тя все още не е обявила война на Украйна и нарича инвазията си "специална военна операция"), но частичната мобилизация може да означава, че руските предприятия и граждани трябва да дадат по-голям принос към военните усилия.

Коментарите на Путин се случват в момент, в който руската инвазия в Украйна, започнала в края на февруари, наближава зимния период, като инерцията изглежда е на страната на Украйна, след като тя започна светкавични контраофанзиви в североизточната и южната част на страната, за да си върне загубените територии.

Малко по-късно руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че 300 000 резервисти ще бъдат призовани в рамките на частичната мобилизация.

„Триста хиляди резервисти, които ще бъдат призовани", каза министърът в интервю за телевизионния канал "Русия-24.

Шойгу отбеляза, че частичната мобилизация включва призоваването само на тези, които са служили и имат военна специализация. Тези, които вече служат, няма да бъдат изпратени в зоната за специални операции, уточни Шойгу.

Мобилизирането ще засегне 1,1% от общия ресурс за мобилизиране. Шойгу заяви, че това няма да бъде „еднократно" действие. „Това е вид работа, която ще се извършва планирано", каза министърът.

„Не се предвижда да бъде такъв, разбирате ли, широкообхватен процес, такова сито, което да обхване всички бързо - не", каза министърът.


Във вторник се засилиха спекулациите, че Путин може би е напът да обяви пълна или частична мобилизация на руската икономика и общество, поставяйки ги в състояние на война и проправяйки пътя за евентуално призоваване на руски мъже в боеспособна възраст, след като назначените от Москва служители в окупираните райони на Украйна обявиха планове за провеждане на незабавни референдуми за присъединяване към Русия.

Гласуванията, които ще се проведат в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие този уикенд и чиито резултати се очаква да бъдат фалшифицирани в полза на присъединяването към Русия, ще позволят на Кремъл да твърди, макар и невярно, че „защитава" собствената си територия и граждани.

Излъчването на президентското обръщение започна в 9:00 ч. московско време в сряда. В него Путин също така заяви, че целите на руските военни в Украйна остават непроменени и че Русия няма право да остави хората, живеещи в страната, да бъдат разкъсани от своите палачи. 

Плановете за провеждане на подобни референдуми бяха масово осъдени от Украйна и нейните западни съюзници, които заявиха, че няма да признаят гласуванията и усилията за анексиране на по-голяма част от Украйна, както Русия направи с Крим през 2014 г.

В сряда Путин повтори по-ранни твърдения на Москва, че целта на Русия е да "освободи" Донбас - регион в Източна Украйна, в който има две самопровъзгласили се проруски републики, и заяви, че е наредил на правителството да даде правен статут на доброволците, които се сражават в Донбас, предаде Ройтерс.

Руският президент също така обеща подкрепа за референдумите в Луганска, Херсонска и Запорожка област за самоопределение и присъединяването им към Русия. Той също така заяви, че е наредил на правителството и на Министерството на отбраната да определят статута на доброволците, които участват в специалната операция.

Запис на обръщението е публикуван на уебсайта на Кремъл. Медиите обявиха излъчването му от вторник вечерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Хехе, дендърмерията наскача да защитава западните ценности, да не ги уточнявам. За сведение, мобилизационният потенциал ва РФ е 25 милиона души. А в Укрия вече половината от бандеровската войска е от чуждоземни наемници, командвани от натовски офисъри. Та РФ воюва с отан, а не с укрия, анадънмо? И затова ще трябва повече джепане за изтребването им. А джепането се хвърля от оръжия, които трябва да се управляват и обслужват. И сега лешът по укрополетата е огромен. Какво още ще видим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
Леле ,целото NATO се е хвърлило на амбразурата,анализи и стратегии ,ум да ти зайде.Кога ще е парада на червения,виждам че вече сте подготвили и дата. : )П.С. и да занесете достатъчно чували!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
мрънмрън
преди 1 година
До: GiRo Същност имат мобилни крематориуми. Така че тела няма да има. Никой, никога няма да разбере, колко са наистина загиналите. Ще ги пишат липсващи и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: GiRoте ще имат ли дрехи и оръжие... или ще ползват тези от труповете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 9
GiRo
преди 1 година
"300 000 резервисти ще бъдат призовани в рамките на процеса" - Ще има ли толкова чували?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
До: Repoman: Ами сбъркал си с анализа. Върни се през 1939-та и ще видиш едно дежавю с Хитлер. Чакаха го няколко години. Намъдри се със Судетите,Австрия,Чехия,Полша и накрая всичко свърши. Проблемът на запада е ,че много закъснява с отговора ! Всичко започна още с Чечня,Молдова,Абхазия,Осетия,Крим. Запада е доста нерешителен когато има диктатори. С тях трябва да играеш твърдо още в началото инъче работата им пораства !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Е, поне Путин си призна, че тридневната специализирана операция не върви по план. И това е нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 10
penman
преди 1 година
Джуджето напълно е откачило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 11
khao
преди 1 година
Джуджето продължава да закопава русия... ей тия няма да случат на държавник и това си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 7
мрънмрън
преди 1 година
Вероятно до 100к руснака, до края на месеца, ще са на някоя граница, в опит да се махнат от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още