IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 260 хил. мъже са напуснали Русия след обявяването на мобилизацията

Разнопосочни са сигналите дали Владимир Путин ще издаде указ за затваряне на границите на страната

13:04 | 26.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Над 261 хил. мъже са напуснали Русия след обявяването на „частична" мобилизация, съобщава руската медия „Новая газета Европа", позовавайки се на източник от президентската администрация.

Дискусиите в Кремъл за затваряне на границите за мъже в наборна възраст започнаха в сряда, когато от силите за сигурност започнаха да постъпват данни за броя на мъжете, напускащи Русия. В последния доклад на ФСБ (руските тайни служби) от петък се казва, че 261 хил. мъже са напуснали Русия между сряда и събота вечерта. 

Източник на медията обаче поставя под съмнение автентичността на данните на ФСБ, тъй като преди граничната служба „не е работила толкова бързо". Той казва, че през пролетта руските служби са се опитали да разчитат повече на данни от клетъчните оператори, които идват по-късно.

Въпреки това „обстановката в президентската администрация е такава, че министерствата на сигурността и отбраната ще успеят да убедят Путин да затвори границата, преди да е станало твърде късно", казва източникът. „В момента ние изхождаме от това", каза той. 

Въпреки това „лидерите нямат срещи с президента през втората половина на септември", уточнява източникът. „В началото на месеца [ръководителите] се срещаха [с президента] няколко пъти седмично", обяснява източникът пред "Новая газета Европа“, коментирайки материал на журналистката Фарида Рустамова. Ден по-рано, позовавайки се на три източника, Рустамова съобщи, че след обявяването на мобилизацията Владимир Путин е отишъл във Валдай (Новогородска област) за едноседмична почивка.

Друг източник на медията твърди, че все още не е видял проекта на държавния глава за указ за затваряне на границите.

По-рано руски медии цитираха източници, според които руските власти ще затворят границите за мъже в наборна възраст след края на референдумите за анексиране на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики и части от Херсонска и Запорожка области. Според „Важных историй“ още на 26 септември границите ще бъдат затворени за руснаците, подлежащи на мобилизация. 

Източник на „Медуза" подчертава, че властите не планират да затворят границата за руски мъже до края на „референдумите" в окупираните от Украйна територии (те трябва да приключат на 27 септември). Ситуацията обаче може да се промени, „ако настъпи масово напускане". Според събеседниците на „Медуза“ ситуацията зависи от оценката на „силовия блок" (т.е. руското министерство на отбраната, специалните служби и правоохранителните органи), както и от самия Владимир Путин, който е убеден, че „референдумите" и мобилизацията трябва да се проведат възможно най-скоро.

Граничен пункт между Русия и Финландия. Снимка:  EPA/RONI REKOMAA Граничен пункт между Русия и Финландия. Снимка: EPA/RONI REKOMAA

В понеделник стана известно също, че на някои граждани, които попадат в обхвата на „частичната" мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да се издават бележки на границите, според които им се забранява да напускат страната въз основа на решение на военното окръжие. Вече са докладвани поне пет такива случая.  

Първото, макар и неофициално съобщение за вече съществуващи ограничения за напускане на страната дойде от брифинг на военния комисар на Ростовска област Игор Егоров, който каза, че забрана за пътувания в чужбина няма, но който желае да пътува, първо трябва да получи разрешение от военното окръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Ето на това му се вика да ги мобилизираш и показва истинската подкрепа към Късия в руското общество.. а тя е точно никаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Хаха ... Едно да се дрънка по форумите и да си лепиш по колата лепенки "Z" , друго е да свършиш в Украйна в походен крематориум , и да те върнат в консерва с етикетче ... :))) ... Дрогаре-антиваксъре , пасоль митрофанова организира наборна комисия на познатият адрес , желаещи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още