IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин ще обяви анексирането на украинските части още в петък

Руският президент ще говори и лично с ръководителите на присъединяващите се територии 

13:47 | 29.09.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ILYA PITALEV/SPUTNIK
Снимка: EPA/ILYA PITALEV/SPUTNIK

След фалшивите референдуми в нарушение на международното право руският президент Владимир Путин иска да официализира анексирането на няколко украински територии официално още този петък. 

Церемонията по подписването на договорите за присъединяване на нови територии към Руската федерация ще се състои в петък, 30 септември, от 15:00 ч. (местно време, 14:00 часа българско време) в Големия кремълски дворец, съобщи говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. Този ход не е признат в международен план.

„По време на събитието президентът Путин ще произнесе обширна реч", каза Песков на брифинг, цитиран от „Итартас“. По-рано се предполагаше, че анексирането ще се случи в началото на следващата седмица. 

По думите му това няма да е обръщение на президента към народното събрание. Обръщението на президента ще се състои по-късно, за което медиите щели да бъдат информирани своевременно. 

По думите на Песков в рамките на церемонията президентът ще разговаря с ръководителите на Луганската и Донецката народни републики, както и с ръководителите на Херсонска и Запорожка област.

В отговор на въпроси прессекретарят на президента уточни, че става дума за подписване на споразумения „с всички четири територии, които проведоха референдуми и поискаха това от руската страна".

Той беше попитан и дали Владимир Путин планира да присъства на митинг-концерт на Червения площад в петък вечерта в подкрепа на референдумите, проведени в републиките Донбас и Херсонска и Запорожка област. „Ще съобщим за това своевременно", отговори Песков.

Засилвайки натиска върху Киев и неговите съюзници, Путин заплаши, че ще използва "всички средства, с които разполагаме", за да защити Русия, което е сигнал, че може да използва ядрени оръжия, за да защити земите, които анексира. Тази седмица Москва заплаши да прекъсне последната връзка, която доставя газ за Западна Европа преди настъпването на зимата. Западните официални лица обвиниха Москва в саботаж за течове по други тръбопроводи, които преди това са доставяли горивото до Германия, докато Русия отрече да има някаква роля.

Украйна и нейните съюзници отхвърлиха анексирането, като обещаха да продължат доставките на оръжие за Киев, който заяви, че ще продължи контраофанзивата си, целяща да си върне териториите. Украинските сили разгромиха руските войски в началото на септември, като за няколко седмици си върнаха районите, за които Москва се биеше месеци наред. За да подпомогне укрепването на претоварената си и изтощена армия, миналата седмица Путин призова поне 300 000 резервисти. 

За да се анексират териториите, които представляват около 15% от територията на Украйна, ще трябва да се сключи някакъв договор, който да бъде ратифициран от руския парламент, контролиран от съюзниците на Путин. След това териториите ще се разглеждат като част от Русия и нейният ядрен чадър ще се разпростре върху тях.  Територията, която Путин иска да анексира. Графика: Bloomberg	Територията, която Путин иска да анексира. Графика: Bloomberg

Путин предупреди, че ще използва ядрени оръжия, за да защити руската територия от нападение.  

Парламентаристи са поканени на церемонията

По-рано в четвъртък секретарят на Централния комитет на Комунистическата партия на руската федерация (КПРФ) Александър Юшченко заяви, че депутатите от Държавната дума са били поканени на събитието в Кремъл. Той добави, че от началото на седмицата депутатите са си правили PCR тестове за коронавирус, необходими за участие в събитието. Ярослав Нилов, заместник-председател на фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия в Думата, заяви пред „Интерфакс“, че както депутатите, така и сенаторите са правили тестовете за събитието в Кремъл.

Самолетът с ръководителите на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област отлетя за Москва на 28 септември вечерта. По-рано всички те поискаха от президента Владимир Путин да приеме техните региони в Русия.

А в четвъртък вечерта Министерството на транспорта на Москва предупреди, че движението в центъра на града ще бъде блокирано в петък от 6 ч.  (местно време, б. ред.). 

В момента украинските сили приближават стратегическия град Лиман в източната част на Донецка област, един от четирите анексирани региона. Сраженията се водят във всички области, които Русия е окупирала. Служител на окупационната служба заяви в петък, че поддръжниците бягат от частите на Харковска област, които Москва все още контролира, опасявайки се, че задържането няма да продължи дълго. Набързо организираното гласуване, което в някои случаи е проведено под дулото на оръжие, беше обявено за незаконно от ООН. Ръководителите на регионите обявиха, че в някои области резултатите са 99% в полза на анексирането. 

Шоковата мобилизация на Путин, която, за разлика от официалните обещания, не е насочена само към мъже с военен опит, внезапно пренесе реалността на войната в руските домове, предизвика протести и накара стотици хиляди да напуснат страната.

Според последното проучване на независимия център "Левада" през септември рейтингът на одобрение за Путин е спаднал за първи път от април насам - от 83% през август до 77%. Проучването, проведено дни след като Путин нареди частичното свикване на войската, показа също, че 21% не одобряват действията на президента. Това е най-високата стойност от февруари, когато той нахлу в Украйна.

Тогава Путин заяви, че целта му не е била да окупира украинска територия. През март той заяви, че Русия няма да извършва мобилизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: valentino29: Така е ! Пожелавам това и на тези от Кърджали и Разград :) Освен това ако стане война задължително феновете на БСП и Възраждане трябва първи да отидат за бранят родината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До щастливо подгрухващите копейкозависими , на парадите показаха танка "армата" ... Ми на хартия го имат , някакви 5-6 бройки пърпорят , реално го нямат на въоръжение ... На парадите показват изтребители 4,5 поколение Су-57 , имат там 3-4 летящи модела , едни летят едни паднаха в тайгата , реално нямат такива изтребители на въоръжение ... Гласуват си в техният "парламент" някакви решения за някакви анексии , де юре ги имат , де факто украинците ги налагат та фърчи перушина и ушанкu ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
Great warrior. (-Yoda-) Велик войн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: valentino29 а къде виждаш да си тръгват със змята... късия си направил измислен референдум и ще анексира незаконно, на кой му дреме? ако иска утре да анексира слънцете и да ни иска такса... пак ще си го преместим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
Както преди време каза зеленски: всички които се чувстват руснаци,да отиват в Русия,! И те отиват! : ) Със земите на които живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Бяха пуснали записи от телефонни разговори, където се казваше, че само чакали документи и това е било решено отдавна, така че едва ли има изненадани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
Обяви го вече деби.лът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още