IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски предупреди за "суров отговор", ако Москва анексира украински области

Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена, заяви президентът на страната

21:28 | 29.09.22 г.
Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна утре. Снимка: EPA/БГНЕС
Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна утре. Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи ново предупреждение срещу Русия за „много суров“ отговор от Украйна, ако Москва анексира украински области след нелегитимните според Киев и Запада референдуми, проведени от Русия, предава Ройтерс.

В комюнике, публикувано от кабинета на Зеленски след телефонен разговор с италианския премиер, не се споменава церемонията в петък, на която президентът Владимир Путин ще подпише документи, обявяващи анексирането на четирите украински области от Русия.

„Те (вотовете) са нищожни и не променят реалността. Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена. И нашата реакция на признаването на резултатите от Русия ще бъде много сурова“, заяви Зеленски.

Не е ясно дали украинският президент е говорил с премиера Марио Драги преди или след съобщението на Кремъл за церемонията в петък.

По-късно днес беше съобщено, че Зеленски ще свика извънредно заседание с ръководителите в областта на сигурността, политиката и отбраната в петък.

„Президентът Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна за утре. Дневният ред и други подробности ще бъдат обявени по-късно“, заяви говорителят на президента Серхий Никифоров във Facebook.

В Съвета влизат главнокомандващият на въоръжените сили, министрите на отбраната и на външните работи и премиерът, както и ръководителят на Украинската служба за сигурност. Неговата задача е да работи с президента по развиването и координирането на политика в областта на националната сигурност.

Ако Русия изпълни плановете си да анексира четири украински области, това ще бъде „опасна ескалация“, която ще застраши перспективите за мир в региона, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в четвъртък.

„Всяко решение за пристъпване към анексирането на областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в Украйна няма да има правна стойност и заслужава да бъде осъдено“, каза той пред репортери.

„Всяко решение на Русия да продължи напред, ще застраши още повече перспективите за мир“, изтъкна Гутериш.

„То ще удължи драматичните последици върху световната икономика, особено в развиващите се страни, и ще навреди на възможностите ни да предоставим животоспасяваща помощ в Украйна и отвъд“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още