IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея отново тества балистични ракети

Това е четвърто изстрелване в рамките на само няколко дни 

10:15 | 01.10.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JEON HEON-KYUN
Снимка: EPA/JEON HEON-KYUN

Северна Корея изстреля балистични ракети за четвърти път в рамките на няколко дни. Южнокорейската армия идентифицира „две ракети с малък обсег", изстреляни „между 06:45 и 07:03 ч. (местно време) от района Сунан в Пхенян към морето", се казва в изявление на армията. Южнокорейският генерален щаб определи стрелбата като „сериозна провокация" и заяви, че въоръжените сили ще останат „в състояние на повишена готовност в тясна координация със САЩ", предава DPA. 

Япония също потвърди изстрелването на двете ракети. Северна Корея повтаря изстрелването на ракети с „безпрецедентно темпо", заяви японският заместник-министър на отбраната Тоширо Ино. Изглежда, че ракетите са “летели по неправилни траектории", каза той. Експертите смятат, че това може да означава, че ракетите могат да маневрират по време на полет. Това ги прави по-трудни за проследяване и прехващане.

От неделя до четвъртък Северна Корея изстреля вече три пъти балистични ракети. Няколко часа преди третото изстрелване вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети съседната държава Южна Корея. Вашингтон и Сеул са близки съюзници. В Южна Корея са разположени около 28 500 американски войници. Тази седмица военноморските сили на Южна Корея и САЩ проведоха широкомащабно съвместно военно учение. В петък Южна Корея, Япония и САЩ започнаха и учения за борба с подводници за първи път от пет години насам.

По-малко значимо от ядрен опит

Под ръководството на новия южнокорейски президент Юн Сук Йол Сеул и Вашингтон разшириха съвместните си военни учения, но подчертават техния „чисто отбранителен" характер. От друга страна, Северна Корея разглежда маневрите като подготовка за евентуална инвазия и от началото на годината вече извърши цяла серия оръжейни изпитания, включително с междуконтинентална балистична ракета.

Изпитанията на балистични ракети с малък обсег на действие на Северна Корея са „по-малко значими от ядрен опит", но все пак нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, казва Лейф-Ерик Исли от университета Ewha в Сеул. Той също така нарече опита „провокативен": Северна Корея бързо модернизира оръжията си и се възползва от ситуацията в света, поляризирана от съперничеството между САЩ и Китай и войната в Украйна, пояснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
super99
преди 1 година
Не е само Северна Корея, държавите които се управляват по този начин са много и хората които живеят в тях са още по много..управия няма дето казват. Защо ходят да ги дразнят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
super99
преди 1 година
Те са с такива санкции 100% изолация, че повече не може , освен да ги обявят за извънземни жители и че там е друга планета. Просто не трябва да ги дразнят, не трябва да се занимават с тях. То и да се занимават полза няма, те са си направили там своя начин на живот, адаптирани са към него, дори се развиват. Затова не трябва да се правят войни, защото такива като тях гледат и веднага прихващат, разбрали са че ракетите могат да бъдат управляеми и за далечни растояния, защото има тези системи за GPS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
karadjata
преди 1 година
На тези от Северна Корея явно санкциите които са им наложени не са достатъчни и ще трябва да се увеличат значително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още