IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс ще се опита да спаси своя икономически план

Британският премиер призна, че не е направила достатъчно, за да подготви почвата преди обявяването на спасителния пакет

13:00 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският министър-председател Лиз Тръс се опита да потуши напрежението в своята партия и сред обществеността в неделя, като призна, че е трябвало да направи повече, за да подготви по-добре почвата преди да обяви своя икономически план, който доведе до сериозен спад в стойността на паунда до рекордни ниски нива и до скок при разходите по държавните заеми, съобщава Ройтерс.

В първия ден от годишната конференция на управляващата Консервативна партия Тръс, която зае премиерския пост преди по-малко от месец, възприе по-умерен тон, като заяви, че ще подкрепи нацията по време на очакваната трудна зима и след това.

Въпреки това тя подкрепи своя „план за растеж“ – пакет от мерки за намаляване на данъците, който беше обявен на 23 септември и който инвеститори и икономисти разкритикуваха заради допълнителните разходи в размер на милиарди паунда.

Тръс каза, че това е правилният план, което предполага, че критиците не са осъзнали дълбочината на проблемите на Великобритания и добави, че е трябвало да направи повече, за да ги обясни - аргумент, който пазарните трейдъри и инвеститорите отхвърлиха като причина за спадовете при паунда и увеличението на разходите по заеми миналата седмица.

„Разбирам притесненията им за случилото се тази седмица“, сподели още тя пред BBC. „Заставам зад пакета, който обявихме, и подкрепям факта, че го обявихме бързо, защото трябваше да действаме, но приемам, че трябваше да положим по-добра основа“, добави Тръс.

Миналата седмица британския финансов министър Куаси Куартенг представи минибюджета, замислен от правителството с цел справяне с нарастващата цена на живота и инфлацията, достигаща почти 10 процента. Но неговите идеи за директни помощи за плащането на сметките за ток и за масирано намаляване на данъците за най-богатите породи недоумение у финансовите пазари и опасения от разрастване на британския дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още