IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск и Зеленски влязоха в остър спор в Twitter заради „мирен план“

Милиардерът предлага Украйна да се откаже завинаги от Крим, а в четирите сега анексирани области да се проведат референдуми, но под егидата на ООН

08:37 | 04.10.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Илон Мъск си навлече доста критика. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск си навлече доста критика. Снимка: Bloomberg LP

В понеделник главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск си навлече гнева на всички украинци – от президента до средностатистическия гражданин на Украйна, след като призова потребителите на Twitter да гласуват за негов „план за прекратяване на руската война в Украйна“. В него милиардерът призовава Украйна да търси решение чрез преговори за инвазията на Русия и да отстъпи Крим завинаги, предава Bloomberg. Над 60% от последователите на Мъск не се съгласяват с предложения от него план. 


Той предложи провеждането на избори под надзора на ООН в четирите окупирани региона, които правителството в Москва иска да анексира след така наречените референдуми миналата седмица. „Русия си отива, ако това е волята на народа", написа Мъск в услугата за кратки съобщения в понеделник. Крим, който беше завзет от Русия през 2014 г., трябва официално да принадлежи на Русия, добави Мъск, като уточни, че водоснабдяването там трябва да бъде гарантирано и че Украйна трябва да остане неутрална. Той помоли потребителите на Twitter да гласуват с "да" или "не" за предложението му.

Украинският президент Володимир Зеленски веднага отговори със собствена анкета в социалната мрежа. „Кой Илон Мъск ви харесва повече?", написа той в Twitter и предложи два отговора: „Този, който подкрепя Украйна" или "Този, който подкрепя Русия". Първият отговор печели засега над 81% подкрепа. 
 

Михайло Подоляк, съветник на началника на щаба на украинския президент, отговори, че вече има „по-добър мирен план", който включва освобождаването на територии, включително Крим.

Андрий Мелник, първият дипломат на Украйна в Германия, също не спести критиките си. „Единственият резултат е, че сега нито един украинец никога няма да купи вашите глупости от Tesla. Така че късмет на Вас, Мъск“. 

Президентът на Литва Гитанас Науседа също се изказа в спора в Twitter. „Скъпи Илон Мъск, ако някой се опита да открадне колелата на твоята Tesla, това не го прави законен собственик на автомобила или на колелата. Дори ако твърдят, че са гласували за плана. Просто казвам", пише той в официалния си профил.

„Онези, които предлагат Украйна да се откаже от народа и земята си - вероятно не за да нарани накърненото его на Путин или за да спаси Украйна от страдания - трябва да престанат да използват думата "мир" като евфемизъм за „да позволим на руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да заграбят още земя", написа пък външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. 

От първите дни на войната Мъск предоставя на Украйна антени Starlink - мрежа, която се оказа от решаващо значение за поддържането на инфраструктурата в Украйна, която се бори с дезинформацията от Русия.

Вълненията се случват в момент, когато украинската контраофанзива набира скорост в южната част на страната, след като нейните сили си върнаха окупираните от Русия градове в северната и източната част. Украйна е подложена на все по-голям натиск да си възвърне териториите преди настъпването на зимата, а новомобилизираните руски войски правят напредъка по-труден и скъп. 

Разходите на SpaceX за предоставяне на Starlink на Украйна до момента възлизат на около 80 млн. долара, заяви впоследствие Мъск в Twitter късно в понеделник, като добави, че компанията „очевидно" подкрепя Украйна, която се защитава от руската инвазия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... На кой му требва мизерията в Мордор ?! Дръж се естествено , украинците ЩЕ си освободят цялата държава . За разлика от рашибозука , не ги интересува чужда територия . И второ , старлинк е за слушане и приказване , а не за гледане ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 1 година
До: zelka007той мож и да произведе, ама кой ше му купи произведеното на пичалба?Акциите падат! от 307 на 242. Скоро към 100 мож да отидат.....Остава му само хуманоидният робот дет щел да бъде приятел, градинар и любовник.Искам клип как лично мъск тества новата му продукционидеа. Иначе - нема да си купим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 ... Изненадан съм, че не чете Инвестор, където пише, че Украйна мачка Русия и има-няма два-три дена и са в Москва. Или поне в Крим, но той си има Старлинк и може би там се вижда нещо друго. Знае ли човек. Все пак странно изказване при положение, че украинците отбелязват такива големи пробиви, ежедневно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Гигафабриката на Тесла в момента произвежда повече отколкото могъщата супер-дупер държава , незаобиколимият международен фактор ... И до края на следващата година ще произвежда колкото 1/6 от земната суша за 10 години ... Те така , и ще му е през (цензура) за сибирските степни изпарения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 1 година
До: fortiss.да не бъркаме повода с причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 1 година
Мушеника Мъск иска и тако и вако? Популярен и авторитетен във всички враждуващи страни?Това става само в обстановка на студена война и глобализация.Съгъ требва да избира страна. секо хибридно решение е вредно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
fortiss.
преди 1 година
До: RoyBattyЗащо само заради една област-Крим ядрена война и край на света? Не всичко е Крим на този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: Zlato ... А може да се е притеснил и за гига-мега завода си в Германия: Берлин блокира въвеждането на таван на цените на природния газ в ЕС, но в страната си отпуска 200 милиарда евро за субсидиране на природния газ както за промишлеността, така и за потребителите."С този пакет Германия показа среден пръст на останалата част от Европа", заяви служител на ЕС. "Това наистина повиши градуса в отношенията с останалите държави."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: 0pkБизнесмен. Трябва да се продава някак си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Мощен е чичо Илън, знае как да прикове внимание върху себе си! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още