IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предоставянето на допълнителни квоти ще засили търсенето на петрол в Китай

Евентуално решение на ОПЕК+ да съкрати добива обаче може да помрачи плановете на Пекин да стимулира своята индустрия за преработване на петрол

10:35 | 05.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търсенето на петрол в Китай, най-големия вносител на „черно злато“ в света, вероятно ще се повиши през следващите месеци, след като Пекин предостави нови търговски квоти, позволявайки на своите компании за рафиниране да увеличат доставките на суров петрол и да изнасят повече гориво, съобщава Bloomberg.

Местните рафинерии и търговци са получили две отделни партиди квоти за внос на суров петрол за остатъка от тази година и началото на 2023 г., както и квота за износ на гориво в размер на 15 млн. тона, според консултантската фирма JLC. Тези ходове вероятно ще увеличат търсенето на петрол в Китай, тъй като преработвателните компании привличат все повече товари, за да оползотворят предоставените квоти.

Очакваното увеличение на потреблението на петрол в Китай, докато рафинериите засилват темпа на преработка, може да подкрепи високите цени в световен план, които наскоро се сринаха до най-ниското си ниво от януари. Търсенето на китайски суров петрол остана ограничено тази година, тъй като икономическият растеж на страната се забавя на фона на строгите Covid мерки.

Ценовият спад накара представителите на ОПЕК+ да обмислят значително съкращение на производството, като енергийните министри на страните от алианса ще се срещнат в сряда. Евентуално голямо съкращение на доставките ще затегне пазара точно когато апетитът на търговците към китайски петрол започва да се връща.

За да използват квотите си, купувачите могат да поемат повече товари на къси разстояния, които могат да пристигнат до края на декември, или да закупят суров петрол от Русия или Иран - товари, избягвани от много западни потребители и някои азиатски партньори, изтъкват търговци. Спот пазарът в Азия ще започне активно да търгува с декемврийски товари от Близкия изток по-късно този месец, на които са нужни от три до четири седмици, за да стигнат до Китай.

По отношение на износа на горива разпределеният обем се равнява на повече от 100 млн. барела, което означава, че ако китайските рафинерии искат да се възползват от квотите, трябва да увеличат оперативните нива. Очаква се количествата да нараснат с почти 1 млн. барела на ден през октомври и ноември, прогнозира индустриалният консултант FGE.

За да направят това, „рафинериите ще трябва да търсят товари на къси разстояния, като същевременно използват търговски запаси“, коментират представители на FGE в бележка до клиенти от 4 октомври. „Досега не сме чували за освобождаване на стратегически резерви от китайското правителство, но продължаваме да отчитаме това като възможност“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още