IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп сезира Върховния съд за иззетите от имението му документи

Бившият президент поиска на назначения специален експерт да бъде разрешено да прегледа около 100-те класифицирани документа

11:10 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JOSE JUAREZ
Снимка: EPA/JOSE JUAREZ

Настъпи следващият етап на ескалация, който Доналд Тръмп вкара в спора за документите, иззети от имението му. След като в продължение на два месеца делото преминаваше през различни инстанции, сега бившият американски президент сезира Върховния съд. В извънредна молба, подадена във вторник, Тръмп поиска на назначения специален експерт да бъде разрешено да прегледа около 100-те класифицирани документа, които ФБР е иззело от „Мар-а-Лаго“ във Флорида. С това Тръмп иска да обърне посоката на делото, което Министерството на правосъдието спечели в края на септември. По това време апелативният съд в Атланта бе уважил искането на правителството, отменяйки предишно решение на окръжен съд във Флорида.

Апелативният съд разреши на Министерството на правосъдието да получи отново достъп до класифицираните документи и постанови, че то не е длъжно да ги разкрива на специалния одитор. Окръжният съдия на Флорида Айлин Канон вече беше постановила, че министерството не може да продължи да работи с документите, докато специалният одитор не приключи прегледа си. Това щеше да прекъсне и наказателното разследване срещу Тръмп в продължение на месеци. В писмото от 37 страници, изпратено във вторник, адвокатите на Тръмп твърдят, че апелативният съд в Атланта не е имал право да спре действието на заповедта от Флорида. В него се казва: „Всяко ограничаване на всеобхватния и прозрачен преглед на материалите, иззети при необичайното нахлуване в дома на президента, подкопава общественото доверие в нашата правна система“. 

Спор относно съхранението на документи

Тръмп и адвокатите му твърдят, че работата на Специалния съветник, която е „чувствителна към времето", е значително нарушена. Това е „по същество спор за съхранение на документи", в който правителството се опитва да криминализира начина, по който Тръмп борави с „личните си и президентски документи". Тръмп имал неограничени правомощия като президент да разсекретява документи. Следователно само по обозначението не можело да се определи дали даден документ все още е класифициран, или Тръмп вече го е разсекретил. Според юристите това трябва да се разследва от специалния одитор.

Съдия Канон е постановила, че специалният одитор може да проучи досиетата не само във връзка с адвокатската, но и с изпълнителната тайна. Тази привилегия позволява на американския президент да пази в тайна вътрешни документи и информация. Досега не е правно изяснено до каква степен бившите президенти също могат да се възползват от това. Ако Тръмп и адвокатите му постигнат своето, класифицираните документи ще бъдат достъпни само за специалния одитор. Министерството на правосъдието твърди, че привилегията вече не се прилага за Тръмп – в качеството му на бивш президент. В писмо от май до един от адвокатите на Тръмп Националният архив също така заявява - месеци преди нахлуването - че би било „непрактично" Тръмп да се позове на привилегията на изпълнителната власт, тъй като документите ще бъдат разглеждани само от други части на изпълнителната власт.

Досега Върховният съд бе избягвал да вземе ясно решение по такъв случай. През януари тази година съдът отхвърли искането на Тръмп да попречи на Националния архив да предостави на разследващата комисия документи от Белия дом за щурма над Капитолия на 6 януари. По това време Тръмп също възнамеряваше да се позове на изпълнителна привилегия, за да предотврати разкриването на документите. Преди това Апелативният съд във Вашингтон бе установил, че претенциите на Тръмп биха били отхвърлени дори в качеството му на действащ президент - така че въпросът за правото на бившия президент на изпълнителна привилегия остава нерешен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още