IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джулиан Лий: Ценовият таван за руски петрол ще има малък ефект върху приходите на Кремъл

Големият интерес към по-евтиния руски петрол продължава в Азия, коментира петролният експерт

15:33 | 24.11.22 г.

Дискусиите за ценови таван на вноса на руски петрол в Европейския съюз са за нива около 65-70 долара за барел, което няма да промени особено ситуацията за Москва. Ембаргото за внос на петрол по море, което влиза в сила на 5 декември, ще спре всички доставки до Европа (освен за България и Италия), но таванът няма да има огромно влияние върху пазара. Това коментира Джулиан Лий, петролен стратег за Bloomberg First Word, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Специалистът посочи, че търговията на Москва с Индия и Китай ще продължи и дори те да не могат да поемат нежеланите от ЕС количества, този обем се равнява на едва 0,5 милиона барела на ден. „Като се имат предвид мрачната икономическа прогноза в момента и Covid политиката на Китай, пазарът вероятно ще може да издържи загубата на тези количества, без особени проблеми“, каза събеседникът. 

"Таван на такова ниво е толкова ниско, че ще има много малък ефект за намаляването на приходите от суров петрол за Русия спрямо сегашното ниво. Приблизителната оценка е, че цената на европейски суров петрол е точно в този обхват - цена малко над 70 долара от средата на октомври. Ако този таван се потвърди, няма да намали цените на руския суров петрол спрямо сегашните", казва Лий. И допълва, че Русия почти напълно е загубила пазарите в Северна Европа, като само Ротердам продължава да приема около 100 хил. барела на ден. Общият приток за Европа е приблизително 0,5 млн. барела на ден от 1,5 млн. барела в началото на годината.

Европа компенсира загубата на руски петрол с доставки от Близкия Изток, Африка, САЩ и Южна Америка. Големият интерес към по-евтиния руски петрол продължава в Азия, като през последните седмици Турция се присъедини към Китай и Индия като голям купувач. "Един от ефектите за Русия е, че се вижда спад в печалбите на Москва от износа на суров петрол след балансирането на пазарите", каза още петролният експерт.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още