IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаите на COVID в Китай достигнаха рекорд и икономическите перспективи се влошават

Брокерската компания Nomura намали прогнозата си за растежа на БВП на Китай до 2,4% за четвъртото тримесечие и 2,8% за цялата година

17:15 | 24.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай отчете рекорден брой случаи на заразени с COVID-19 в четвъртък. Градове из цялата страна налагат локализирани затваряния, масови тестове и други ограничения. Мерките подхранват разочарованието и помрачават перспективите пред втората по големина икономика в света.

Ръстът на инфекциите почти три години след възникването на пандемията в Ухан в централен Китай поставя под съмнение надеждите на инвеститорите Пекин да облекчи строгата си политика за нулево разпространение на COVID, пише Ройтерс.

Ограниченията оказват влияние върху блокираните хора и производството във фабриките, включително най-големия завод за iPhone в света, който беше разтърсен от сблъсъци между работници и служители по сигурността в рядка проява на несъгласие с мерките на властите.

„Колко хора имат спестявания, за да издържат, ако икономиката постоянно се спира?“, пита 40-годишен мъж от Пекин с фамилия Уан, който е мениджър в чуждестранна фирма. „Дори и да имате пари да си стоите вкъщи всеки ден, това не е истински начин на живот“, допълва той.

Улиците на Чаоян, най-гъсто населеният квартал на столицата, са все по-празни тази седмица. Sanlitun, търговска зона от висок клас, е почти безлюдна, като се изключи жуженето на електрическите велосипеди на разносвачите на храна за работещите от вкъщи.

Брокерската компания Nomura намали прогнозата си за растежа на БВП на Китай за четвъртото тримесечие до 2,4% на годишна база от 2,8%, както и прогнозата си за цялата година до 2,8%, което е далеч от официалната цел на Китай за ръст от 5,5% на БВП. За следващата година Nomura занижава очакванията си за растежа на китайската икономика до 4% от 4,3%, колкото е предишната прогноза.

„Смятаме, че повторното отваряне на икономиката все още е вероятно да бъде продължителен процес с високи разходи“, пише Nomura.

Политическото ръководство на Китай се придържа към политика на нулев COVID, въпреки че голяма част от света се опитва да живее съвместно с вируса. Според президента Си Дзинпин мерките са необходими, за да се спасяват животи и да се предотврати претоварване на медицинската система.

Като признава натиска върху икономиката, кабинетът казва, че Китай ще използва навременни съкращения на банковите парични резерви и други инструменти на паричната политика, за да осигури достатъчна ликвидност, съобщиха държавните китайски медии в сряда.

Китайските акции поевтиняха в четвъртък, тъй като опасенията относно рекордно високите вътрешни случаи на заразени с коронавирус засенчват оптимизма от евентуалните нови икономически стимули.

Новите 31 444 местни инфекции с COVID-19 в сряда счупиха рекорда, поставен на 13 април, когато търговският център Шанхай със своите 25 млн. жители беше блокиран в продължение на два месеца. Този път обаче огнищата са многобройни, а най-големите са в южния град Гуанджоу и югозападния Чунцин. Всеки ден се съобщава за стотици нови инфекции в градове като Чънду, Джинан, Ланджоу и Сиан.

Nomura изчислява, че повече от една пета от икономиката на Китай е под блокада. Този дял е по-голям от британската икономика. „Пълните блокирания могат да бъдат избегнати, но могат да бъдат заменени от по-чести частични блокирания във все по-голям брой градове поради нарастващия брой случаи на COVID“, пишат анализаторите.

Според глобалните стандарти броят на официалните случаи в Китай е нисък. Пекин обаче се опитва да изкорени инфекцията, което е тежко предизвикателство. Китай наскоро започна да разхлабва някои норми за масови тестове и карантина, тъй като се стреми да избегне всеобхватни мерки, например блокирания на цели градове. Вместо това местните администрации налагат по-локализирани и често необявени блокирания. Много хора в Пекин казват, че наскоро са получили известия за тридневно блокиране на техните жилищни комплекси.

Далечният североизточен град Харбин обяви блокиране на някои райони в четвъртък. Много градове се върнаха към масовото тестване, което Пекин се надяваше да прекрати, за да спести разходи. Други, включително Пекин, Шанхай и курортният град Саня на остров Хайнан, ограничават движението на наскоро пристигнали.

Централният град Джънджоу, където работниците в огромната фабрика на Foxconn, която произвежда iPhone за Apple Inc, организираха протести, обяви петдневни масови тестове в осем района.

По-рязко от очакваното забавяне в Китай, което вреди по-специално на вътрешното търсене, би отекнало в много страни по света, включително Япония, Южна Корея и Австралия, които изнасят продукти и стоки на стойност стотици милиарди долари за втората по големина икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още