IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джереми Хънт отхвърли твърдението, че Brexit ще свие британския БВП с 4%

Прогнозата не отчита потенциалните ползи от регулаторните реформи, които британското правителство планира да осъществи, изтъква финансовият министър

21:35 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министърът на финансите на Великобритания Джереми Хънт оспори прогнозата на британския фискален орган, че Brexit ще свие британската икономиката, като каза, че отделянето от Европейския съюз (ЕС) всъщност може да направи Обединеното кралство по-богато.

„Това, което не приемам, е, че дългосрочното въздействие на това решение ще ни направи по-бедни“, изтъкна Хънт в интервю за Sky News в четвъртък, след като беше попитан за прогнозата на Службата за бюджетна отговорност, според което Brexit ще намали британския брутен вътрешен продукт (БВП) с 4% в дългосрочен план. „не приемем тези 4%“, изтъкна финансовият министър на страната.

Според него прогнозата не отчита потенциалните ползи от регулаторните реформи, които британското правителство планира да осъществи, визирайки области като нови лекарства и изкуствен интелект. Коментарите му идват в момент на появата на все повече доказателства за икономическите щети, причинени на Великобритания от Brexit - чрез по-високи търговски бариери с най-големия търговски партньор на Обединеното кралство.

„Има големи възможности пред нас да станем много по-богати, отколкото иначе бихме били“, посочва Хънт, добавяйки, че целта му е да превърне Великобритания в следващата Силициева долина. „Възможността да задавате свои собствени правила означава, че можете да правите някои от тези неща по начин, който не би бил възможен“, допълва той.

Ново проучване във Великобритания показва, че британците отхвърлят Brexit с 57% срещу 43%. Миналата седмица YouGov Plc съобщи, че рекордните 56% от анкетираните сега смятат, че решението за Brexit е било погрешено. Около 19 % от гласувалите за Brexit сега съжаляват за избора си.

Но британският премиер Риши Сунак набързо попари надигащата се вълна от привърженици на Brexit.

"Под мое ръководство Обединеното кралство няма да преследва никакви отношения с Европа, които разчитат на привеждане в съответствие със законите на ЕС", заяви Сунак на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия.

След гласуването за Brexit през 2016 г. британското правителство все още не е реализирало голяма законодателна промяна със значителни ползи за бизнеса. Вместо това компаниите трябваше да се борят с по-високите разходи относно търговията, затегнатия пазара на труда и по-слабия паунд, което увеличава разходите на страната по внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
То ще е добре ако е 4процента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още