IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания одобри бюджета за 2023 г. с фокус върху пенсиите и заплатите

Бюджетът с рекорден таван на разходите от 198,2 млрд. евро беше одобрен с мнозинство от 187 гласа и ще се насочи към Сената за окончателно одобрение

22:55 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испанският парламент одобри бюджета за следващата година в своеобразна победа за премиера Педро Санчес, който изгради достатъчно стабилно мнозинство, за да приеме три последователни плана за разходите, съобщава Bloomberg.

Бюджетът с рекорден таван на разходите от 198,2 млрд. евро беше одобрен с мнозинство от 187 гласа в четвъртък и ще се насочи към Сената за окончателно одобрение. Широко очакваният резултат контрастира с трудностите, които Санчес и неговият опозиционен предшественик имаха при приемането на цялостни бюджети между 2016 и 2019 г.

Управлявайки малцинствена коалиция с крайнолявата Unidas Podemos, Санчес трябваше многократно да разчита на набор от по-малки регионални партии, за да приеме законодателство. Очаква се по-късно в четвъртък този съюз да одобри данък върху неочакваната печалба на банките и енергийните компании.

Санчес, който се очаква да се кандидатира за новите избори през 2023 г., е въвел някои от най-строгите данъчни и енергийни мерки в Европа, струващи над 35 млрд. евро, в опит да облекчи кризата с покачващите се разходи за живот.

Правителството му може да похарчи допълнителни 10 млрд. евро през 2023 г., за да удължи периода някои от мерките за облекчение, според алтернативно бюджетно предложение, изпратено до Европейската комисия (ЕК) през октомври.

Правителството очаква планът за разходите да подкрепи икономическия ръст от 2,1% през 2023 г., което е над прогнозите за растеж на повечето големи европейски икономики и също така е по-високо от увеличението на испанския брутен вътрешен продукт (БВП) от 1,4%, прогнозирано от Испанската централна банка.

Бюджетът за следващата година ще увеличи социалните разходи с 11% до рекордните 266,7 млрд. евро. Правителството ще повиши пенсиите с около 8,5% през 2023 г., за да отговори на инфлацията, и ще увеличи заплатите на държавните служители с до 3,5%.

Бюджетният дефицит се очаква да намалее до 3,9% от БВП през 2023 г. от очакваната разлика от 5% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още