IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят да предоставят системи Patriot за Украйна?

Украйна активно работи за създаването на специален трибунал за военните престъпления на Русия

08:45 | 30.11.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ обмислят да предоставят системи за въздушна отбрана Patriot на Украйна, за да се защити от въздушните удари на Русия, пише CNN, позовавайки се на свои източници. Според тях в момента водещ приоритет за Вашингтон е въздушната защита на Украйна.

Още в първите дни на войната украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да "затвори" небето над Украйна - с помощта на ПВО и самолети, но тогава опасенията бяха, че това ще се сметне като намеса на НАТО в конфликта и ще доведе до ескалацията му. В последните месеци обаче руските военни извършиха няколко масови ракетни обстрела, насочени към обекти на гражданската инфраструктура - основно енергийни съоръжения, и Украйна започна да получава различни системи за защита от западните партньори.

Един от основните проблеми със системата Patriot е, че е нужна специална подготовка за работа с нея, уточняват американските военни.

Преди дни Германия съобщи, че ще предостави системи Patriot за Полша след като ракета от конфликта в Украйна падна на полска територия и уби двама души. Варшава тогава заяви, че е по-добре системите да бъдат предоставени на Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц обаче обясни, че такова решение трябва да бъде одобрено от всички членове на НАТО.

В първия ден от двудневната среща на външните министри на НАТО в Букурещ САЩ съобщиха още и че ще отпуснат 53 млн. долара за възстановяване на енергийната мрежа. С тези средства ще бъдат купувани трансформатори и друго оборудване, необходимо за спешните ремонти след руските ракетни обстрели, пише Bloomberg.

Един от съветниците на украинския президент Олексей Арестович коментира пред руския опозиционер Марк Фейгин, че украинската енергийна система е изградена с мисъл да устои на термоядрен конфликт между СССР и САЩ. Според него, дори и с прекъсвания и сривове, системата в крайна сметка ще устои на атаките.

Боеве от местно значение

Интензивни остават боевете в Донецка и Луганска област, извършват се удари в Харковска области и на юг, коментира в своето вечерно обръщение Володимир Зеленски. Института за изучаване на войната (ISW) потвърждава минимални завоевания на руските военни около Бахмут, но посочват, че те на този етап все още нямат тактическо значение - прекъсване на логистичните връзки на украинските военни в района.

В Украйна са в очакване на следващия масов ракетен удар, след като в понеделник (28 ноември) в Черно море навлязоха няколко кораба, носещи ракети. На 29 ноември военните са засекли полети на самолети над Украйна, но без нанасяне на удари. Според експертите това са "тренировъчни полети", чиято цел е и да разузнае къде се намират системите за ПВО на Украйна.

Украинските военни успяват да свалят голяма част от изстреляните крилати ракети на Русия, което прави масовите удари скъпи и не толкова ефективни. В последния обстрел на 23 ноември от 70 изстреляни ракети украинската ПВО е свалила 51.

Специален трибунал за руските престъпления

Украйна работи активно за създаването на специален трибунал за военните престъпления на Русия, коментира още Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. По негови думи, че Киев си сътрудничи с Нидерландия и Франция за събиране на доказателства за престъпленията на руските военни. Първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към членовете на британския парламент също с искане за подкрепа в тази област.

Преди седмица НАТО определи Русия като държава, която спонсорира тероризма и тогава призова и за създаването на подобен трибунал.

В своето обръщение Зеленски припомни, че през 1942 година в Лондон съюзническите сили подписват Договора от двореца Сейнт Джеймс, който павира пътя към Нюрнбергския процес след края на Втората световна война.

САЩ обмисля да определи ЧВК "Вагнер" за терористична организация

Вашингтон обмисля да обяви частната военна компания "Вагнер" за терористична организация, пише още Bloomberg. Ръководителят на компанията - Евгений Пригожин, се смята за част от близкото обкръжение на президента Владимир Путин. В момента паравоенната организация е основна част от основните сили на фронта в Донбас. ЧВК "Вагнер" участва и в конфликта в Сирия, но Кремъл официално отрича да има контакти с паравоенната организация.

Европейският парламент призова страните от ЕС да признаят "Вагнер", "кадировците" и други военни организации, спонсорирани от руската държава, за терористични организации. Европейските депутати с голямо мнозинство определиха Русия за страна, спонсорираща тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: А забраих най-важния въпрос. Какво изобщо прави русия в чужда държава ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: Отделни държави които членуват в НАТО дават помощ на Украйна. Всяка държава дава различна помощ , някои дори не дават. Ако казваш ,че НАТО води война в Украйна със същия ефект може да кажеш ,че и ООН или Хелзинския комитет води война в Украйна поради това ,че същите държави участват и в тези организации. Тиква си и такъв ще си останеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Пак не си научи урока ! НАТО не води война в Украйна. Ако водеше такава то същата щеше да е свършила до сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Ти бъркаш двата щата отново с коментар 12. До момента Украйна получава хомеопатична помощ с 30-ина химарса. А от друга страна руските бандити ползваха всичко каквото имат с изключени на ЯО. Сега я се запитай къде са далекобойните ракети в Украйна 300км, къде са хубавите самолети stealth,f-35 и т.н., къде са хубавите танкове Леопард примерно, къде са тежките дронове .... Има много много тепърва да видиш дрогарю. Целта е изтощаване за руската пендерация и нейния окончателен разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Ти пак си оставаш ТИКВА ! НАТО не взема участие. Правят го отделни страни от НАТО, тези които желаят ! България доскоро беше изпратила 35 комплекта аптечки за 30 000 украинци. В НАТО вземат участие различни държави. Някои помагат, други не и т.н.Това което променя войната се нарича LEND&LEASE :) Хубаво е да провериш какво даде това на руските бандюги през ВСВ. Над 7000 танка и над 11 000 самолета. Тонове гориво, храни ... патрони. Ххахахаха :) Ниските хора винаги губят ! ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato: Аз пък четох,че в Крим всички болници са пълни с ранени ***-и и местните негодуват ! Зараждат се и партизански движения... няма да се учудя ако руските бандити напролет се изнеасат и от там. Доброволно разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Защото си ТИКВА :) ХАхаха продължаваш да го доказваш ! Никой няма 100% щит освен Израел с iron dome мой скъпи руски тролячо :) ХхахахахаДори и САЩ нямат такова покритие а какво да говорим за полша. ПВО им сигурно я покрива 20-30% , я не. Освен това се покриват важни обекти. А между другото ПВО-то на руската пендерация покрива сигурно и под 5% от територията. Тиквата си остава тиква, а когато тиквата е руска , то направо става *** :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде бе... измисли още 10 случая ей така за да е забавно! Иначе до сега една прогноза нямаш дето да се е сбъднала, но тази ще се сбъдне... сигурен съм!... Чакам с пуканките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Няма да има победа на Украйна и НАТО в тази война! А когато руснаците тръгнат напред и се размириши на грозно поражение за Украйна, ще започне безпрецедентен натиск отвсякъде върху Русия да спре и до седне да преговаря. Това се е случвало много пъти - сещам се в момента за три такива случая - Сан Стефано 1878, Грузия 2008 и Иловайск 2015 с последвалите Мински съглашения. Това е моята прогноза и тя ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Аз мисля, че непрекъснатият поток от разузнавателна информация в реално време и високотехнологичните свързочни средства дадоха сериозно предимство на украинците пред изостаналите в това отношение руснаци, но това не може да промени огромната разлика в огнева мощ и изобщо - във военния и човешки потенциал на Украйна и Русия. НАТО не воюва и не би могъл да воюва с Русия, а цялата му помощ е като да дръпнеш с въже закъсал колега до автосервиз. Не е като да му поправиш колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още