IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следваща цел: Крим

На полуострова се зараждат партизански движения, които подготвят атаки на военни цели

19:10 | 30.11.22 г. 31
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Фронтовата линия в Украйна започва да се приближава към Крим и това изнервя всички на полуострова, пише европейското издание Politico. Според него руският елит търси начини да продаде ваканционните си имоти, но купувачи няма. Жителите пък се оплакват от активизирането на партизански групи и от липсата на достъп до социални услуги - в болниците няма места, защото се лекуват руски военни, ранени в боевете в Херсонска и Донецка област.

Полуостровът беше едностранно анексиран от Русия през 2014 година. През февруари 2022 година, когато руският президент Владимир Путин започна пълномащабна война в Украйна, малцина очакваха, че бойните действия ще се проточат повече от девет месеца, а Киев все по-сериозно да обмисля начини за деокупация на полуострова. Но след като украинските военни започнаха контраофанзива в Харковска област и освободиха Херсон, Крим изглежда все по-уязвим. Херсон е само на 130 километра от полуострова.

Представителят на украинската президентска администрация в Крим - Тамила Ташева, коментира, че Киев предпочита да си върне полуострова без битка, но и смята, че това ще се случи само по военен път. Украинският президент Володимир Зеленски коментира в интервю за Financial Times преди дни, че мирно споразумение с Русия, което не включва Крим, е просто загуба на време, защото то няма да реши конфликта на двете воюващи държави.

Според Зеленски пътят за освобождение на Крим е военен, но и не отхвърли адекватно дипломатическо решение.

"Ситуацията е много различна днес спрямо 2014 година", коментира Ташева пред Politico. Според нея в момента комуникацията между жителите е много по-добра, руснаците се оплакват от високата цена на храните, както и липсата на лекарства и медицински услуги. "Антивоенните протести се засилват, особено след началото на частичната военна мобилизация", разказва още  Тамила Ташева.

За руския президент Владимир Путин Крим е кауза - той нарича полуострова "неразделна част от Русия". Затова и опасенията на Запада са, че това ще бъде червената линия, зад която Кремъл няма да отстъпи. Това усещане беше подкрепено на няколко пъти от бившия президент, а днес зам. -председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев. Той предупреди в своя канал в Telegram, че Москва би използвала ядрено оръжие, за да защити придобивката си.

На няколко пъти военни бази в Крим бяха обект на атаки, за които украинското правителство не потвърждава съпричастност. В началото на октомври пък беше взривена част от пътното платно на Кримския мост - единствената сухопътна връзка между полуострова и континенталната част на Русия.

Живеещите на полуострова коментират, че руската администрация в момента е "на лов" за проукраниско настроени хора, опасявайки се от нови актове на саботаж. Източници на Politico разказват, че руските военни са върнали своите семейства в Русия, а богаташи се опитват да продадат своите луксозни имоти.

"Заради санкциите много хора загубиха работата си, а цените на всичко, особено на храните, се повишиха значително. Вече няма и голямо разнообразие", коментират местните жители. Туристическата индустрия, която носеше добри приходи на полуострова, също е "мъртва".

Взривът на Кримския мост насърчава жителите на полуострова да сформират партизански групи. Клетките планират удари над военни обекти, използвайки подръчни средства, отбелязва още Politico, разговаряйки с участници в такива групи, сред които и бивши банкери. Според тях има договорки с полицейски служители, които им обещават съдействие.

Изданието посочва, че не може да потвърди дали тези движения действително представляват заплаха за властта в Крим. То припомня и думите на пенсионирания американски генерал Бен Ходижис, според когото партизанските групи се сформират с подкрепата на украинските власти. На полуострова вече са проникнали диверсанти и се подготвят за саботажи, предположи Ходжис и припомни, че подобна тактика украинските военни са използвали по времето на Втората световна война, "прониквайки" в германската армия.

След анексирането на Крим руските власти имаха сериозни амбиции да го превърнат в туристическа перла в Черно море, а Севастопол - в голям център на руската култура. Започна строителството на опера, музей и школа за балет, което трябваше да бъде финализирано през 2023 година. Около 800 хил. руснаци вероятно са се заселили на полуострова. Началото на войната обаче сложи край на всички руски планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС хахаха, винаги сте били повече, руските генерали може и да са пияници, но не са чак толкова тъъъпи като теб и да правят нападателни операции с по малобройна армия! И на хора и на оръжие сте повече, към момента! ... забрави ли за оная 60 километрова колона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - зелкич, ти наистина си наркoманчик. Никога досега на бойното поле руснаците не са били "в пъти" по-многобройни, винаги е било обратното. Въпреки това и въпреки цялата военна теория, укрите загубиха територия и то много - и загубиха над половината си армия. То и се вижда кой кого натиска и кой кого изтощава. А сега - като се изравнят двете армии - какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
27
rate up comment 10 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Никой няма да ги остави до напролет ... Не ми четеш внимателно изреченията ... Постоянен натиск , изтощаване , резко унижение ... Не са го измислили украинците ... Не са те първите в такава ситуация ... Враг по-многоброен и добре въоръжен от тях ... В пъти ... !! ... Уж се пишеш форумен историк и аналитик ... :))) ... Те нямат голям избор и играят игра ... Има столица кръстена на Човекът , изиграл я перфектно . А нисичкият актьор с дрезгав глас и зелена тениска им e..ва м......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, станали сме за смях на цял свят, всих смеют ни се за наши лъжи и самохвалство. Безаналоговие оружия и такие глупасти. А оказалось что мьi банда алкаголизирани дураци със скъсани гa.щи. Очень жалкая картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: zelka007 обаче Импа си остава топ с най малоууумен коментар! :D за момент реших че *** му е взел титлата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Добре де, предавам се! Информационната война я спечелихте още пролетта. По-гласовити сте, медиите са ваши. Нека да видим накрая кой и къде ще забие знамето, защото дума дупка не прави, нали? Докато не сартифицира някой проектил, всичко е блабла. Ти си пиши, аз ще ти опонирам, пък те истинските събития няма как да се скрият. Нали виждаш - перемога, перемога, ама без ток и вода - егати перемогата. Нали? Така и на фронта - бият ги, пребиват ги, ама половин Укройна стана гробище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , могучая повърна 60% от територията , която държеше в края на март ... Вероятно е някаква гениална тактика за печелене на СВО ... Ликвидират им елитните танкови и десантни части и сега се бъхтят за украинският сталинград - Бахмут с наемници и дърти пияндета ... И замерят с ирански фърчила ... Без аналог прocто ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Колкото е необходимо ще отидат да защитават земята си , къщите , принадлежността си към ЕС ... :))) ... Две селца пред Бахмут ?! За 6 месеца ?! И още не са дори заобиколили Бахмут !! Ти на това успех ли му казваш ?! А повърнаха с кръв две анексирани области ... Или такъв беше планът ... ?! ... Разходка с хеликоптер до Киев , избиха им елитните батальони и обратно в беларус ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Аз мисля, че до тук бяха с изненадите твоите приятели. Ще се бият по окопите до напролет, ако Суровикин не им спре пак тока и водата и не писнат американците през ООН, Турция, Китай и откъдето съберат гласове, да натиснат рашибозука да се кротне за преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още