IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЛАФ поиска България да върне 11,7 млн. евро заради нередности в проекти за водна инфраструктура

Румъния и Унгария също трябва да връщат пари на ЕС заради установени нередности

22:44 | 30.11.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

ОЛАФ препоръчва България да върне общо 11.7 млн. евро на ЕС за проекти за третиране на отпадни води в рамките на разследване на няколко случая в Общността, свързани с водна инфраструктура и проекти за модернизиране на третирането на отпадни води.

Единият случай се отнася за въвеждането в експлоатация на местен проект в България, за който е станало ясно, че е приключен през 2012-та година, но никога не е започнал да работи. Той е трябвало да пречиства и премахва заразни вещества от отпадните води, които представляват риск за общественото здраве и околната среда. ОЛАФ препоръчва България да върне по този проект 4,8 млн. евро.

Във втория случай след сигнал ОЛАФ е разследвал пет големи строителни проекта и договор за надзор. По време на разследването е станало ясно, че са подадени фалшиви документи при възлагането и така се е стигнало до тяхното одобрение. По този случай се препоръчва в бюджета на ЕС да бъдат върнати 6,9 млн евро и да започне съдебно разследване.

Останалите случаи са в Румъния и Унгария, съобщава БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още