IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ очакват дълга зимна война, хакери атакуват уебсайта на Ватикана

Вашингтон не вижда признаци за прекратяване на атаките срещу украинската инфраструктура 

07:14 | 01.12.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Така нареченият пункт „Несломимост“ е подготвен за посетители в Харков, Украйна. Това са безопасни места, които могат да се използват по време на дълги прекъсвания на електро- и топлоподаването след руските атаки срещу критичната инфраструктура. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV
Така нареченият пункт „Несломимост“ е подготвен за посетители в Харков, Украйна. Това са безопасни места, които могат да се използват по време на дълги прекъсвания на електро- и топлоподаването след руските атаки срещу критичната инфраструктура. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Правителството на САЩ очаква войната в Украйна да продължи и през зимата. Няма индикации, че руските сили намаляват или спират атаките си срещу украинската инфраструктура, казва Джон Кърби, говорител на президентската служба за национална сигурност. Според него обаче е възможно руските военни да ограничат нападенията си заради лошото време.

Енергийни мрежи са бомбардирани

В много градове в Украйна все още няма електричество, защото руски бомби са поразили електропреносната мрежа. Други жизненоважни инфраструктури също не работят. Тъй като кабелите за интернет са повредени, много хора се обръщат към Starlink - сателитния интернет, предоставян от технологичния предприемач Илон Мъск.

Starlink вероятно е повишил цената за сателитния интернет

Според материал на Financial Times обаче Starlink наскоро е увеличила месечната си такса за интернет от космоса в Украйна. Според статията цената на така наречените терминали Starlink дори се е увеличила почти двойно - от 385 на почти 700 долара.

Зеленски кани Мъск на посещение

Милиардерът Мъск предизвика допълнителни спорове със съветите си относно възможното мирно споразумение между Украйна и агресора Русия. Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува Мъск на конференция в Ню Йорк, организирана от New York Times в сряда, като заяви, че той първо трябва да дойде в Украйна и да се убеди в ситуацията. „След това можете да ни кажете как да приключим тази война, кой я е започнал и кога да я прекратим“. 

Москва: Чрез НАТО Западът води координирана война срещу Русия

Западът води чрез НАТО координирана война срещу Русия в Украйна и рискува „неконтролируемо изостряне" на напрежението между световните сили, предупреди руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от DPA. „Войната, която колективният Запад предприе срещу Русия, се отразява на ситуацията със стратегическата стабилност“, каза Лавров на конференция в Москва. Той увери, че НАТО вече не е отбранителен съюз, а агресор, превърнал Украйна в „плацдарм срещу руските интереси". Украйна и гражданите ѝ се изгарят като „консумативи", докато Западът тласка Киев да продължава да воюва, добави Лавров. Той направи това изявление, след като Москва каза на няколко пъти през последните седмици, че е готова да разговаря с ръководството в Киев за прекратяване на военните действия, но всеки път предложенията ѝ са били отхвърлени. 

Лавров подчерта, че руската доктрина за сигурност цели да предотврати каквито и да било сблъсъци между ядрените сили, защото подобен развой може да доведе до неконтролируемо изостряне на ситуацията, предаде ТАСС. „Западните колеги се опитват да се отклонят от тази част от формулата“, каза той.

Споменавайки за "безпрецедентен експанзионистичен глобализъм" от страна на НАТО, Лавров изрази убеденост, че повечето страни осъзнават опасността от тази нова посока на западния военен алианс.

Лондон санкционира лица, участвали в мобилизацията в Русия 

Великобритания обяви нов пакет от санкции срещу руски длъжностни лица, отговорни за налагането на мобилизация на руски граждани с цел да участват в нахлуването в Украйна. Сред санкционираните са руският вицепремиер Денис Мантуров, отговарящ според Великобритания за надзора върху оръжейната промишленост на Русия и екипирането на мобилизираните войски. „Решението на руския режим за частична мобилизация на руски граждани беше отчаян опит да надделее над доблестните украинци, защитаващи своята територия. Това се провали“, каза в изявление британският външен министър Джеймс Клевърли. „Днес ние санкционирахме хора, налагали тази военна повинност, изпращайки хиляди руски граждани да се бият в незаконната и отвратителна война на (руския президент Владимир) Путин", заяви той.

Други събития от нощта накратко:

  • Снощи Русия изстреля в космоса нов военен спътник. На борда е имало „космически устройства" от интерес на руското министерство на отбраната, се казва в съобщението.
     
  • Във Ватикана най-важният уебсайт на Папската държава, както и други уебсайтове, не работят. Властите подозират, че зад инцидента стои хакерска атака. Украинският посланик във Ватикана обвини „руските терористи", че стоят зад кибератаката. Разследването продължава.
     
  • Президентът Зеленски приветства решението на Бундестага да квалифицира глада в Украйна, умишлено предизвикан преди 90 години, като геноцид.
     
  • Мнозинството от гражданите на ЕС продължават да подкрепят приемането на Украйна в ЕС и доставките на оръжие за страната, но след няколко месеца на война одобрението леко е намаляло. Това показват резултатите от проучване, проведено от фондация Bertelsmann в целия ЕС.

Какво ще е важно днес:

  • В Полша министрите на външните работи на повече от 50 държави ще обсъждат войната в Украйна на годишната среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров няма да присъства, тъй като Полша не му е дала разрешение за влизане.
     
  • Германският канцлер Олаф Шолц ще приеме днес в Берлин генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Една от темите вероятно ще бъде инициативата, подета от Германия и Норвегия, за ръководен от НАТО координационен орган за защита на критичната подводна инфраструктура.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Alex Silver глуууупавиий, нациския кръст е пречупен в другата посока, ахахахахаха! Тая снимка е точно за неуки глууупаци от възраждане, с ниска обща култура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Ако някой има съмнения, че цяла Европа, подкрепила Хитлер, днес отново е заедно и отново иска Drang nach Osten, да види с какви нацистки символи в Латвия си украсяват официалната държавна елха: https://politikus.info/uploads/posts/2022-11/1669813449_2.jpg И като как този път ще победят една свръхядрена държава? Май си търсят белята със свещ. Ама да не стане така, че някой да им завре тази свещ на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Енергийни мрежи са бомбардирани === Някой да си спомня нещо за Крим? Спряха им електриката и водата. Джендърмерията дума не обели по този дивашки повод. Същото беше и с Югославия. Сега си раздраха гърлата да реват срещу Путин. Ама държи ли им халката да започнат открита война, след което може да има малко поопърлена юропа и не само тя? Заради некви си укропроксита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Дълга зимна война, кайш? Ами не може да е по-дълга от зимата. След това става пролетна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: О, благодаря за вниманието! Добре е да ме информираш за такива събития, които се осветляват само в специализирани украински източници. И в какво точно се състоят тези *операции*? Разходка с лодка и голямото нощно зимно къпане в Днепър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 за тези операции се говори от много време ... и се потвърждава от много време ... за отвличането на вниманието и ангажирането е ОК, но за украинците важните точки са в Луганска област в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
Хах ... Гнъстта лавров , с дежурните си бръщолевения ... Държавите около най-мирната държава в света , са подали кандидатури за членсво в НАТО и искат интеграция , вероятно под натиск на колективният запад ... Едва ли има общо с "асвабадителните специални операции" на втората най-могъща армия и първата най-жалка в света ... М/у другото ВСУ са потвърдили , че провеждат операции вече на южният бряг на р.Днепър на Кинбурнската коса , това за тиква007 , щото ще чакат пролетта украинците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още