IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е на последните места по потенциал на икономически растеж в ОИСР

Кралството ще отчете годишен икономически ръст от едва 0,5% в годините до 2024 г., смята бившият анализатор на АЦБ Майкъл Сондърс

11:30 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потенциалът за растеж на британската икономика изостава от този на всяка голяма икономика, с изключение на Мексико, поради сриващата се производителност и сериозния недостиг на пазара на труда, предупреждава Майкъл Сондърс бивша анализатор към Английската централна банка (АЦБ).

Сондърс, който приключи мандата си в регулатора през август и сега работи като старши икономически съветник в Oxford Economics, заяви, че неговият анализ на прогнозите относно 43 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че „ограничението на скоростта“ на икономиката на Великобритания ще бъде второ по големина в периода 2020-2024 г.

Потенциалното икономическо производство, комбинация от производителност и растеж на работната сила, е мярка за това колко бързо може да се разрасне една икономика, преди да генерира инфлация. Констатациите дават малка надежда, че правителството на министър-председателя Риши Сунак може да избегне икономическата стагнация и ускорената инфлация, които притискат силно потребителите.

„Ниският потенциален растеж предполага нисък растеж на реалния жизнен стандарт“, пише Сондърс в бележка. „Това също предполага тенденция на бавен растеж на данъчните приходи и слаб растеж на реалните публични разходи на глава от населението или нарастваща данъчна тежест“, добавя той.

Икономическият растеж на Великобритания продължава да се забавя от финансовата криза насам. Източник: Bloomberg Икономическият растеж на Великобритания продължава да се забавя от финансовата криза насам. Източник: Bloomberg

Според него Великобритания ще отчете годишен икономически ръст от едва 0,5% в годините до 2024 г. На база на глава от населението последните прогнози на АЦБ показват, че потенциалното икономическо производство няма да нараства между 2019 г. и 2025 г.

Мрачната картина помага да се обясни защо Обединеното кралство е изправено пред рязко свиване на доходите на домакинствата и най-силното и устойчиво данъчно бреме след Втората световна война.

Великобритания е „приблизително в средата на групата“ от 43-те държави от ОИСР по отношение на потенциалния растеж между 2010 г. и 2019 г., изтъква Сондърс. Но резкият спад в пазара на труда след пандемията удари тежко страната. Наред с постоянно ниската производителност, работната сила сега намалява, тъй като по-възрастните работници се пенсионират по-рано, а други напускат поради дългосрочно заболяване.

Работната сила в Обединеното кралство е с 1% по-малка, отколкото в края на 2019 г. и с 3% под нивата от предходни тенденции - най-лошият срив на която и да е водеща икономика. Сондърс предупреди, че картината може да не се подобри скоро.

„Освен ако не се компенсира от постоянно висока вътрешна миграция, неблагоприятната демография, предизвикана от застаряването на населението, вероятно ще ограничи допълнително растежа на работната сила през следващите години“, допълва той.

„Дори и с повишение през следващите две години, очакваме растежът на работната сила в Обединеното кралство да се забави от средно 0,8% на годишна база през 2010-2019 г. до около нула през 2020-2024 г“, посочва Сондърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още