IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда може да тласне Фед към повишаване на лихвите до по-висок праг

Фед търси някакво по-значимо ограничение, вярвайки, че инфлационният натиск е дълбоко вкоренен в потребителската кошница, изтъква икономист

18:01 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Федералния резерв на САЩ разполагат с достатъчно обезпокоителни данни за инфлацията, за да обмислят повишаване на лихвените проценти до по-висок праг, от този, който инвеститорите очакват, и потенциално да последват увеличението с половин процентен пункт както през декември, така и през февруари, пише Bloomberg.

Ръстът на почасовите трудови възнаграждения се ускори с най-бързи си темп от януари през ноември, докато заетостта в САЩ нарасна с повече от очакваното. Това ще засили чувството на спешност по отношение на действията на Фед и неговия гуверньор Джером Пауъл, който предупреди в сряда, че са необходими някои сигнали от пазара на труда и заплатите, за да се забави инфлационния темп.

Пауъл и колегите му, които ще се срещнат в средата на декември, сигнализираха, че ще се насочат към покачване на основната лихва с 50 базисни пункта (б. п.), след като в предходните четири срещу те го увеличиха със 75 б. п..

Междувременно Пауъл заяви, че Фед се нуждае от по-висок лихвен диапазон спрямо определения през септември (3,75-4%) за тази година при прогнозиран връх за 2023 г. от 4,6%.

„Пауъл предположи, че все още не сме в спирала при ръста на заплатите, но този риск все още съществува“, коментира Риа Томас, старши икономист в Wilmington Trust Co.

Залозите за по-ниска предавка на Фед при покачването на лихвите останаха непроменени след доклада за заетостта, като инвеститорите очакват още едно покачване на лихвите с 50 б. п. в периода януари-февруари.

Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg Броят на новонаетите служители в САЩ и ръстът при заплатите надвишава прогнозите. Източник: Bloomberg

Служителите на Фед ще актуализират своите тримесечни прогнози на последното заседание за тази година и биха могли да повишат средната си прогноза за пика на лихвите през следващата година до 5% или дори повече. Управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард призова за минимален праг от 5,25%, а някои анализатори, включително Даян Суонк, главен икономист в KPMG LLP, очакват повишенията на лихвите да достигнат 5,5%, позовавайки се на готовността на Фед да предизвика рецесия, ако е необходимо, за да възстанови цената стабилност.

„Инфлацията е като рак: ако не се лекува, тя се разпространява и става много по-устойчива“, изтъква Суонк. „Лечението“ с по-високите лихви предвещава една „тежка 2023  г.“.

Служителите на Фед очакват допълнителен доклад за потребителските цени преди срещата в средата на декември и ще трябва да разгледат още един месечен цикъл от данни преди да се съберат отново в началото на следващата година.

„Като се има предвид бавното приспособяване на пазара на труда, служителите на Фед може да прибегнат до повишаване на прогнозата си за пиковите лихвени проценти от това, което са записали през септември, вероятно до 5,25%.“, коментират Анна Уонг и Елиза Уингър от Bloomberg Economics.

Натискът на пазара на труда се запазва, изтъква Винсент Райнхарт, главен икономист в Dreyfus and Mellon. Според него Фед търси някакво по-значимо ограничение, вярвайки, че инфлационният натиск е дълбоко вкоренен в потребителската кошница.

Въпреки че служителите на Фед предполагат, че има възможност забавяне на темпа на покачване на лихвите до 50 б. п. този месец, те се опитаха да пренасочат фокуса на инвеститорите към мястото, където лихвените проценти достигат връх.

Те също така подчертаха кумулативното въздействие на предишни увеличения и идеята, че политиката работи със закъснение. Това насърчава спекулациите, че те биха могли да се оттеглят до ръст от 25 б. п. през следващата година, за да намалят риска от прекомерно затягане.

Въпреки това последният доклад за работните места може да накара служителите да обмислят още едно покачване на лихвите с 50 б. п.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още