IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да използва армията за заместване на стачкуващи държавни служители

Здравни работници и учители в страната планират да спрат работа по-късно този месец заради недоволство от заплащането и условията на труд

15:49 | 04.12.22 г. 3
Председателят на британската Консервативна партия Надим Захауи. Снимка: EPA/БГНЕС
Председателят на британската Консервативна партия Надим Захауи. Снимка: EPA/БГНЕС

Британското правителство обмисля да използва армията, за да помогне за продължаването на работата на обществените услуги, ако ключови служители, включително на държавната Национална здравна служба, предприемат стачни действия, съобщи председателят на управляващата Консервативна партия, цитиран от Ройтерс.

Великобритания вече е обхваната от стачки в редица сектори, но сега е изправена пред спиране на работата от хиляди медицински сестри в Англия и на служителите в спешната помощ в Англия и Уелс, които планират да стачкуват по-късно този месец заради недоволство от заплащането и условията на труд.

Правителството многократно призова служителите да спрат стачните действия, като заяви, че не може да си позволи повишаване на заплатите за покриване на инфлацията и че дори да успее да изпълни исканията им, подобни повишения ще ускорят допълнително инфлацията.

„Нашето послание към профсъюзите е, че не е време да се стачкува, време е да се опитаме да се договорим. Но ако това не се случи, за правителството е важно… да има планове за извънредни ситуации“, коментира Надим Зхауи пред Sky News.

„Обмисляме използването на армията, на специалните сили за реагиране…, за да повишим капацитета“, каза той и допълни, че служители на армията може да бъдат използвани за каране на линейки.

Алекс Бладок, главен изпълнителен директор на компанията за търговия на дребно Currys, заяви, че компанията му няма да използва Кралската пощенска служба „засега“, за да намали последиците от евентуални стачни действия.

Служителите на компанията за доставка на писма и колети проведоха няколко стачки тази година заради спор за заплащането и условията на труд, а този месец са планирани още стачки.

Премиерът Риши Сунак, който е на власт от малко над един месец, е изправен пред редица проблеми, включително възможна дълга рецесия преди изборите, които според обществените допитвания Консервативната партия ще загуби.

Sunday Times съобщи, че Сунак може да съживи планове за ограничаване на правото на стачки за служителите от държавния сектор, включително Националната здравна служба, учители и пожарникари, а Sunday Telegraph информира, че фармацевтите може да бъдат въвлечени в грижите за пациенти, ако здравните служители стачкуват по-късно този месец.

Основната опозиционна Лейбъристка партия призова правителството да преговаря със служителите от държавния сектор, като Бриджит Филипсън, ръководител на образователната политика на лейбъристите, заяви, че учителите са „прави да настояват за по-добра сделка от гледна точка на заплащането“.

Учители в Шотландия обявиха стачни действия за първи път от почти 40 години след провала на преговори за заплащането им, а стотици хиляди учители и служители в сектора на образованието в Англия и Уелс гласуват дали да стачкуват заради спор за заплащането и финансирането.

Захауи отново обвини нашествието на руския президент Владимир Путин в Украйна за растящите цени на енергията и двуцифрената инфлация и призова служителите от държавния сектор „да се обединят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Е сега как е социалната стабилност във бретания, крехка ли е или стабилна? И дали застигна унижението Ричи, по подобие на Си в съседната статия? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Kan4o
преди 1 година
Тез аутопсия на каралицата напрайха ле, да не се окаже, че *** я е почерпил с новичок.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
'Захауи отново обвини нашествието на руския президент Владимир Путин в Украйна за растящите цени на енергията и двуцифрената инфлация и призова служителите от държавния сектор да се обединят' - перки, перки да бучат. И солари, както и гео-термали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още