IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С девети пакет от санкции ЕС орязва достъпа на Русия до дронове

Великобритания също се готви да обяви нови санкции срещу Москва в петък

22:35 | 07.12.22 г. 2
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейската комисия предложи да санкционира достъпа на Русия до дронове и три банки в рамките на девети пакет от санкции срещу Москва заради нашествието ѝ в Украйна, предава Bloomberg.

„Ще орежем достъпа на Русия до всякакви видове дронове и безпилотни машини. Предлагаме да забраним директния износ на дронове за Русия и износа до трети страни като Иран, които може да доставят дронове на Русия“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предложенията са насочени и към три банки, включително Общоруската банка за развитие на регионите, четири медии, ограничаване на износа на химикали и технологии, използвани за военни цели. В списъка са включени 136 души и 42 компании, съобщават запознати с въпроса източници.

Списъкът включва руските въоръжени сили, както и отделни военнослужещи и компании в отбранителната индустрия, членове на Държавната Дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии. Сред санкционираните са седем губернатори, за които се твърди, че са замесени в транспортирането на украински деца в Русия, и представители, участвали в изземването на украински земеделски стоки, съобщават запознатите източници.

ЕС предвижда още да спре излъчването на четири руски канала и всички други платформи за тяхното разпространение. Предложени са и санкции срещу енергийния и минния сектор, включително за нови инвестиции в минното дело в Русия.

Отделно Великобритания ще обяви нов пакет от санкции в петък. Те ще бъдат насочени срещу физически лица и дружества и целят да осуетят избягването на съществуващи санкции. Санкциите ще засягат и хора, свързани с корупция и злоупотреби с човешки права, съобщават запознати с плановете източници.

Позовавайки се на данни от различни източници, американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви през юли, че „руските власти са разпитали, задържали и принудително депортирали между 900 хил. и 1,6 млн. украински граждани, включително 260 хил. деца, от техните домове към Русия, често в изолирани области в Далечния Изток“. Броят им вероятно е нараснал оттогава.

Русия отрича децата да са отвличани, като твърди, че те са били преместени с цел защитата им.

Новият пакет от санкции трябва да бъде одобрен от всички страни членки на ЕС. Целта е да бъде одобрен преди лидерите на ЕС да проведат среща в Брюксел другата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
Аз съм напра'о притесненъ: И к'о ся ши пра'й Русия без дрони? Откак спря'а да растЪт по дървет'та, съъъФсем я закъса'а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Не, тези санкции Путин не ги усеща, а съсипват Европа. Положението обаче не е толкова лошо все още и копейките не искат да ходят в РФ. Кога, копейки, още колко санкции са нужни, за да направиш Европа лошо за вас място за живот и си тръгнете? Колко???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още