IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянните бомбардировки на руснаците - кога ще свършат ракетите на Путин?

По данни на украинското разузнаване доставките на руски прецизни оръжия намаляват. Какво казват военните експерти? 

18:35 | 08.12.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Използвани руски ракети в Харков. Снимка: ЕРА
Използвани руски ракети в Харков. Снимка: ЕРА

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна изрази надежда за скорошно прекратяване на мащабните въздушни удари: руските доставки на прецизни ракети са на изчерпване, заяви Кирил Буданов по държавната телевизия тази седмица. Арсеналът е достатъчен само за няколко големи въздушни удара, каза той. Но в тези времена на лозунги и военна пропаганда се изисква предпазливост.

Експертите се съмняват, че Путин скоро ще изчерпи крилатите си ракети. Вярно е, че Русия вече е изстреляла много от тези ракети, които сами се насочват към целта, по време на неочаквано дългата война. Но Кремъл инвестира сериозно в оръжейната си индустрия. Има много признаци, че доставките се извършват денонощно.

Маркус Шилер, главен изпълнителен директор на фирмата за анализи и консултации в областта на ракетите и космическите пътувания ST Analytics в Мюнхен, дори предполага пред Handelsblatt, че евентуални материални проблеми могат да се проявят едва „след няколко години" - въпреки че Русия вече не може да внася много важни за оръжейната индустрия компоненти поради международните санкции. Но… необходимостта е майка на изобретенията.

Междувременно няма надеждна информация за състоянието на руската оръжейна промишленост. Русия се опитва да запази в тайна всякаква информация за арсенала и натоварването на отбранителните заводи. Наблюдателите могат да си съставят представа само въз основа на косвени доказателства.

Кореспондент на германската телевизия MDR например се позовава на икономическа статистика, според която производството на „метални изделия" се е увеличило с 16% между октомври 2021 г. и октомври 2022 г. - включително оръжия. Освен това производител на ракетни установки съобщава, че фабриките му вече работят на три смени.

Експерти по отломките в Киев: в момента се произвеждат крилати ракети

Дали сега ракетите трябва да се пренасят от завода директно на фронта, може само да се предполага. Тези предположения се подхранват от доклад на британската организация Conflict Armament Research (CAR). Неправителствената организация предполага, че поне двете ракети, които удариха Киев в края на ноември, са били създадени едва през последните няколко месеца.

Разследващите екипи на организацията документират оръжия и боеприпаси в конфликтни зони и определят техния произход. По-конкретно, в доклада си от Украйна CAR посочва отломки от ракетно нападение срещу столицата Киев на 23 ноември.

CAR анализира цифровите кодове на две крилати ракети KH-101. „Последните осем цифри от производствения код на оръжието започват с "33208" - се казва в доклада по отношение на една от крилатите ракети. „Цифрите "32" показват, че управляемата ракета е произведена през третото тримесечие (3) на 2022 г. (2)."

Особено по отношение на анализа на малките оръжия CAR се счита за надежден източник в експертните среди. Според оценките на военния блогър Тони Ропър от Planesandstuff използването на най-нови и прясно произведени оръжия във войната говори за недостиг на оръжия.

На първо място, старите системи винаги трябва да бъдат изчерпвани първо от инвентара. Той предполага, че в Русия са останали само няколко крилати ракети КХ-101, включително и защото руската армия междувременно се е върнала към модела КХ-55 от 80-те години на миналия век като заместител, който първоначално е трябвало да носи ядрени бойни глави.

Във всеки случай специалистът по ракетите Маркус Шилер разпознава на снимките на CAR отломки от KH-101, с които разполага само руската, но не и украинската армия. Наред с другото той съветва експертната група на ООН за произхода на частите за ракети. Независимо от значението на кода, той предполага, че производството все още продължава.

„В програмите за крилати ракети се купува всичко, което може да се получи от определена ценна стока", казва Шилер. Много е вероятно Кремъл да е прозорлив и да се е запасил с материали, за да заобиколи санкциите. По-специално, той обръща внимание на критични компоненти като чипове. „Складовете им са пълни. Не можете да блокирате производството на нещо ново там за една нощ“. 

Но колкото по-дълго продължава войната, толкова по-силно тези търговски ограничения могат да засегнат Русия. Счита се, че руската отбранителна промишленост е силно зависима от компоненти от международни производители. Това се потвърждава и от проучване на Royal United Services Institute (RUSI), проведено през август.

Британският мозъчен тръст изследва 27 от най-модерните руски военни системи, като крилати ракети, комуникационни системи и системи за електронна война.

Последна актуализация: 18:35 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
До тук 1700 поляци са убити в укрия. Едва ли ще са последните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... Аз на екрана с данните в офиса с панели на покрива ли да вервам или на твоите панели в мазето ?! Вадят и в облачно време , да малко е , но вадят ток ... според зависи , играе ... Точно ли искаш колко ток е изтеглила в гаража ?! Зарежда се и в молове , за сервизна кола е ... Чисто нова от магазина е , гаранцията на батерията е 8г , по-голяма от гаранцията на колата ... :))) ... На лизинг с първоначална вноска , на 5-тата година следващият модел ... Друг ще я мисли батерията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 по добре препоръчай тоя екстрасенс на късия диктатор, хахахахах! че нещо предвижданията на висшия ръководен персонал около него не струват колкото мнението ти.. демек - нула! Нищо не познахте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
До: zelka007 Както вече съм споменавал ,имам два електрически велосипеда и една триколка ,първия си слънчев панел го направих преди шест години, 160 вата ,след това напрвих още 700 вата панели ,леки ,сгъваеми тип хармоника без механична защита"стъкло".Както съм ти казвал в мазето ми имам фабрични 4ри киловата, И да не се лъжем,няма слънце, няма SOLAR POWER. : )П.сЗнаеш ли колко е консумацията на електромера в гаража на братчето ?! ,не знам колко струва батерията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... Днес да , а при вас ?! М/у другото прави ток и в облачно време , зависи колко е плътна облачната покривка ... Системата не е предназначена да е самостоятелна , покрива част от потреблението и елиминира нафтовото котле ... Знаеш ли колко е консумацията на електромера в гаража на братчето ?! За един месец изминава 2000км само градско , 50 кинта . Зарядната е 3кВт ... :))) ... Нафтата колко беше ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
РФ имат от къде да намеря и намират бомби. Решението за Украйна е още ПВО и превантивни удари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
До: Solar PowerА при вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Четете български продажници и слуги на руската пендерация ! Четете и елате да ми обяснявате пак за тези чукундури :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
До: zelka007При вас, беше ли слънчево днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Solar Power: Четенето може да започне с първите бройки на вестник Знаме издаван от БОТЕВ и РАКОВСКИ. МДА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още