IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимният студ най-сетне настъпва, а с него и въпросите пред Европа

Въпреки че условията ще допринесат за празничния дух, те ще започнат да оказват натиск върху енергийните доставки

09:53 | 10.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Зимният студ най-сетне настъпва в цяла Европа.

На фона на връхлитащия арктически студ жителите на Стокхолм се събудиха в петък сутринта, докато навън валеше сняг, а мнозина излязоха, за да се насладят на огромната ледена пързалка в историческия градски парк Kungstradgarden. Застудяването, обхващащо континента, ще продължи през следващата седмица, а прогнозите сочат минусови температури в Германия и сняг в части от Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Въпреки че условията ще допринесат за празничния дух, те ще започнат да оказват натиск върху енергийните доставки, които са от решаващо значение за Европа, за да оцелее зимата без прекъсвания.

Меката есен ограничи потреблението на газ и помогна на хранилищата да се запълнят, облекчавайки притесненията за потенциален недостиг след загубата на руските потоци. Но предизвикателствата започват сега. По-голямото търсене на отопление и недостигът на доставки от вятърни паркове в Обединеното кралство, Германия и Северна Европа ще тестват мрежите, точно когато френските и шведските атомни звена се борят с трудности.

И макар че правителството в Германия, най-голямата икономика в Европа, очаква да има достатъчно енергия през по-студените месеци, мрежовият регулатор на страната BNetzA в петък призова домакинствата и фирмите да намалят отоплението, за да пестят гориво.

„Много вероятно ще има увеличение на търсенето на отопление, за да се справим с по-студените условия, които вероятно ще продължат през по-голямата част от месеца“, коментира Александра Шеред, асоцииран метеоролог в The Weather Co.

Температурите в скандинавските страни ще спаднат под обичайните за сезона. Графика: Bloomberg Температурите в скандинавските страни ще спаднат под обичайните за сезона. Графика: Bloomberg

Въпреки че около Средиземноморието ще бъде по-топло, Северна Европа ще усеща студа и през следващата седмица.

Живакът в термометрите ще спадне до -23 градуса по Целзий в най-северната част на Скандинавия в понеделник, обяви държавният синоптик на Швеция. Други синоптици виждат най-голям шанс за сняг в краткосрочен план в Северна и Източна Шотландия, а метеорологичната служба на  Великобритания издаде предупреждение за сняг и лед в Югоизточна Англия и Лондон от неделя.

„Всичко предполага, че студеното време ще продължи най-малко през следващите десет дни“, коментира Матиас Линд, метеоролог в държавната служба на Швеция. „Може да има доста сняг в следващите дни“.

Притеснението е, че тежките условия съпътстват влошаващата се енергийна криза в Швеция, като проблеми в дейността на най-големия ядрен реактор в страната повишава реалния риск от прекъсвания. Това означава, че страната ще трябва да разчита на внос на енергия от Норвегия, Германия и Полша, за да гарантира, че има достатъчно енергия.

В Германия гражданите бяха похвалени за пестенето на газ, когато температурите бяха все още сравнително приятни през ноември. И докато търсенето на отопление нараства сега, предвид температурите, достигащи около -7 градуса по Целзий на места като Берлин и Хамбург, домакинствата ще бъдат изкушени да засилят отоплението вкъщи.

„Трябва да имаме предвид, че зимата може да се проточи“, коментира Клаус Мюлер, президент на германския мрежов регулатор, в интервю за обществената телевизия ARD.

Има и други метеорологични заплахи за енергийната система на Европа. Вятърните мощности ще достигнат дъно през уикенда в Обединеното кралство, преди да нараснат в понеделник – нещо, което доведе до покачване на краткосрочните цени на електроенергията.

За някои обаче зимното време е добре дошло. Този уикенд е важен за зимните курорти в планините в Швеция, тъй като сезонът започва с редица събития в опит за привличане на посетители след няколко години на покой заради пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Насред декември щяло да стане -23 градуса в най-северните райони на Скандинавия..Ти да видиш..Кой да ти очаква такова нещо..Статията наистина е глупава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
khao
преди 1 година
явно сте решили да преписвате тая глуууупава статия при всяка прогноза за леко застудяване!... и кви са въпросите пред европа? дяли да преям или да препия докато се потя по *** на дивана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... така е , в кремля има поне 500 плачат за горене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 15
danchomentata
преди 1 година
Малко като фантастика звучи "енергийна криза в Швеция".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 11
baba_meca
преди 1 година
решението са го измислили в средновековието- пали се клада и хвърляш там политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още