IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата задача за Украйна: Доставката на ракети и самолети

През цялата нощ големи части на страната бяха под обстрел с ирански дронове

08:30 | 26.01.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да разблокираме доставката на ракети с голям обсег на Украйна, да постигнем доставката на самолети, заяви във вечерното си обръщение по повод 336-я ден от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски. "И това е мечта. И това е задача. Важна задача за всички нас", каза той след разговор с генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са обсъждали отключването на достъпа до принципно нови видове оръжия за Украйна, написа украинският държавен глава в социалните медии.

Lockheed Martin вече съобщиха, че започват ускорено производство на F16 и са готови да доставят самолети на всяка европейска държава, която ще предаде своята авиация на Украйна, пише Financial Times. Според изданието на този етап Белият дом отхвърля възможността да предаде самолети на Киев, заради опасения, че те ще бъдат използвани за нападение на територията на Русия.

Зеленски благодари на "танковата коалиция" за заявките, но и допълни, че скоростта на доставките също е от съществено значение. След като Германия се реши да изпрати свои танкове Leopard в Украйна, и САЩ обещаха 31 танка Abrams. Близо 12 европейски държави са готови да дадат свои танкове за Киев и според първоначалните оценки страната вероятно ще разполага с около 100-на модерни западни танка.

По думите на американския президент Джо Байдън доставките на танкове показват единството на западните партньори. В Русия опитват да омаловажат танковете - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че доставките няма да бъдат реализирани по технически причини, а танковете бързо ще бъдат унищожени. Подобни са настроенията и сред военните кореспонденти, които внушават, че това ново въоръжение не може да се сравнява със системите HIMARS, предоставени на Украйна през лятото.

Нощен ракетен удар

През нощта на 25 срещу 26 януари руските военни извършиха нова масирана въздушна атака, използвайки дронове и ракети. Въоръжените сили на Украйна съобщават тази сутрин за свалени 24 ирански дрона "Шахед", изстреляни от Азовско море. По предварителни данни всички дронове са били свалени, повечето от които над централните части на страната. Местните власти съобщават пред информационната агенция Униан за попадение в промишлено предприятие в Днипропетровск без жертви тази нощ. Преди седмица ракета Х-22 попадна директно в 9-етажна сграда в Днипро, убивайки 45 души.

През изминалото денонощие са извършени общо 37 въздушни и 10 ракетни удара, включително и по обекти на гражданската инфраструктура в Днипро и Запорожие, има поражение върху сгради в Херсон от системи за залпов огън. Местни медии съобщават за засегнат от ракета турски товарен кораб в пристанището край освободения в средата на ноември град.

Украинските военни напуснаха Соледар

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) потвърдиха, че са напуснали Соледар, но са заели предварително подготвени отбранителни позиции край града. Целта е запазването на живота на военните и при операцията няма пленени украинци. Още преди дни британското разузнаване съобщи, че има данни, че украинците са се изтеглили от Соледар на 16 януари, но това е първото официално потвърждение от страна на Киев.

ВСУ съобщава в своята страница във Facebook за продължаващи атаки на руснаците в направленията Бахмут, Авдеевка и Лиманск. В останалите посоки украинските военни извършват настъпателни действия. В Запорожка област под танков и артилерийски огън са попаднали 20 населени места, а в Херсонска - 16, докладват още ВСУ.

Анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) допълват, че в последните дни се наблюдава активизиране на руснаците в Запорожка област, както и край Угледар (Донецка област). Според института руският президент Владимир Путин опитва да намали влиянието на ЧВК "Вагнер", на която се дължат последните успехи в Донбас. Държавният глава възлага повече отговорности на главнокомандващия операцията Валерий Герасимов за сметка на ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин и все повече "конвенционални" сили, тоест руската армия се включва в бойните действия в региона.

Обръщение на Зеленски беше излъчено по руски телевизионни канали

В резултат на хакерска атака десетки телевизионни канали в Краснодарския край, Белгородска област в Русия и в Крим излъчиха реч на украинския президент Володимир Зеленски, съобщава ТАСС по информация на местните власти. Обръщението не беше специално записано за руска аудитория, а беше излъчено приветствието му по повод Деня на обединението, който се отбелязва в Украйна на 22 януари.

Случилото се е в резултат от прихващането на сигнал на сателит, обясняват властите.

В обръщението Зеленски говори за единството на украинския народ, който защитава своята земя. "Всеки град става роден, всяко село, всяка улица - родни и сега, където и да сме се родили, казваме: аз защитавам моята Украйна [...] и моят Крим, който никога няма да бъде ваш", казва той.

По данни на ВСУ в Крим до 29 януари ще бъде извършена мобилизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още