IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ готви помощен пакет за Украйна в размер на 16 млрд. долара

Реализацията на пакета ще зависи от редица условия, включително от одобрението на страните от Г-7, както и от донорите и кредиторите на Украйна

22:30 | 26.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международният валутен фонд (МВФ) проучва многогодишен помощен пакет за Украйна на стойност 16 млрд. долара, за да покрие нуждите на страната и да осигури катализатор за допълнително международно финансиране, докато Киев се опитва да отблъсне руските военни сили, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Реализацията на пакета ще зависи от редица условия, включително от одобрението на страните от Г-7, както и от донорите и кредиторите на Украйна, които гарантират устойчивостта на дълга на страната, добавят източниците.

Планът също така ще изисква промени в правилата за отпускане на заеми на МВФ, така че фондът да може да предоставя кредити на разкъсаната от война страна, а правителството в Киев ще трябва да се ангажира с поредица от политики, в допълнение към успешното завършване на четиримесечната безкасова програма на фонда, одобрена миналата година.

Ако бъде одобрена, програмата - която ще бъде с продължителност от три до четири години, на обща стойност от 14 до 16 млрд. долара - ще осигури изплащане на средства от 5 до 7 млрд. долара през първата година, изтъкват източниците. Има надежда планът да бъде договорен до края на март, като първият транш ще се извърши още през април. Очаква се също така пакетът да помогне за увеличаване на финансовата подкрепа за страната от публични и частни кредитори.

МВФ „остава тясно ангажиран“ с Украйна, посочва фондът, добавяйки, че сътрудничеството „може да проправи пътя към пълноценна програма“.

Министерството на финансите на Украйна отказа коментар по темата. В отделно изявление в четвъртък министерството изрази надежда за „пълноценна“ програма с фонда, която ще включва финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sosi
преди 1 година
Муха го ухапала МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още