IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Турция наближават, а Ердоган става все по-щедър

Държавният глава ясно разбира, че икономиката ще бъде решаващият фактор за изхода от вота

14:14 | 28.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

"Изборна икономика" - така опозицията в Турция нарича предприетите през последните месеци от правителството стъпки, имащи за цел да подобрят жизнения стандарт на хората в страната. Разходите за издръжка на живота са основен проблем за избирателите и правителството се опитва да смекчи последиците от високата инфлация с рекордни социални разходи, включващи увеличаване на минималната заплата, нисколихвени жилищни кредити, планове за данъчна амнистия и различни други облекчения. 

Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) поиска от търговците на дребно да замразят частично цените на стоките преди изборите. След продължили месеци наред увещания най-големите вериги супермаркети в страната започнаха да замразяват и намаляват цените. Наскоро министърът на финансите Нуреддин Небати призова и магазините за дрехи и обувки да последват техния пример, като започнат сезона на намаленията доста по-рано от обичайния март.

По-рано тази седмица в поредната си предизборна социална стъпка правителството обяви намерения за всеобхватна данъчна амнистия. В понеделник Ердоган съобщи, че управляващите работят по законопроект, с който ще бъдат заличени санкциите за данъчни задължения и дълговете ще бъдат преструктурирани, като се осигури възможност за разсроченото им изплащане. Пакетът ще обхване данъци, дългове за застрахователни премии, съдебни и административни глоби, дългове за имуществени данъци към общините, неизплатени задължения за електроенергия, вода и заеми за обучение. Очаква се в обхвата му да попаднат също данъкът върху моторните превозни средства, глобите за незаконно преминаване на мостове и магистрали, митническите глоби, съобщава изданието БBusiness Turkey Today, цитирано от БТА. По силата на законопроекта ще отпадне събирането на наказанията на граждани, които имат задължения към данъчните власти преди 31 декември 2022 г., стига те да не надвишават 2000 турски лири, поясни президентът.

Нещо повече, с наредбата ще бъдат изтрити наказателните точки на водачите, с изключение на тези, които са шофирали под въздействието на алкохол и наркотици, и на тези, които са участвали в произшествия, довели до смъртни случаи и ранени. По този начин около 2,5 млн. наказателни точки на шофьори ще бъдат изтрити, а около 10 хиляди шофьорски книжки ще бъдат върнати.

Турският президент обяви наскоро, че ще изтегли за 14 май датата на изборите, първоначално предвидени за юни. Това става в момент, когато социологическите проучвания показват, че рейтингът на управляващите укрепва. Анализатори и социолози обясняват тази тенденция с предприетите от правителството социални инициативи, които включват още проект за изграждане на социални жилища по програмата ТОКИ, възможност за по-ранно пенсиониране, нисколихвени кредити за първо жилище, лимит върху увеличаването на наемите, премахване на индексирането на вноските по студентските кредити според инфлацията и пр.

Консолидирането на рейтинга на правителството изглежда се дължи и на вътрешните неразбирателства и колебливостта на опозицията, която все още не е успяла да се обедини около общ кандидат за президент.  

Проучване на Центъра за изследване на общественото въздействие (TEAM) показа миналия месец, че укрепването на позициите на партията на президента Ердоган продължава - ПСР получава 37,5 на сто от гласовете в анкетата, а нейният партньор Партията на националистическото действие - 6,5 на сто, което осигурява сумарно на тяхната Републиканска коалиция 44 процента от гласовете. Според проучването ПСР е успяла да си върне част от колебаещите се избиратели, докато в същото време се регистрира спад в подкрепата за опозиционните Народнорепубликанска партия (НРП) и "Добра партия", писа опозиционното издание Diken.

Още по-категорични са резултатите от по-ново проучване, осъществено от известната с подкрепата си за правителството агенция Оптимар, според които както ПСР, така и самият Ердоган засилват рейтинга си. Според тази анкета подкрепата за ПСР е 41,1 на сто (в сравнение с 23,6 на сто за основната опозиционна сила в страната), а 42,1 на сто от анкетираните обявяват, че ще гласуват за Ердоган на президентските избори. 

"През последните месеци опозиционната "шесторна маса" (неформална коалиция на шест опозиционни сили, обединени от намеренията да издигнат общ кандидат срещу Ердоган и да върнат парламентарната система на управление) създаваше впечатление, че изпитва затруднения да координира членовете си, че не може да загърби вътрешните си борби за власт и хаби енергията, която ще ѝ е необходима за спечелване на изборите, за вътрешни борби и за номинирането на кандидат. В резултат на това тя не успя да се представи като единна, ясна и привлекателна алтернатива, която може да се конкурира с правителството", посочва анализаторът Мурат Йеткин от Yetkin Report. "Докато правителството предлагаше прагматични неща като повишаване на минималната работна заплата, данъчна амнистия, евтини заеми и ранно пенсиониране, за да спечели колебаещите се избиратели, обещанията на опозицията останаха разпръснати и неясни", допълва той.

Засега може само да се предполага какъв ще бъде ефектът на предприетите мерки върху подобряването на жизнения стандарт на турците и върху осигуряването на изборна победа през май за президента Реджеп Тайип Ердоган. Повече от сигурно обаче е, че икономиката ще бъде решаващият фактор за изхода от вота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още