IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да засили потреблението и да увеличи вноса

Пекин се опитва да подкрепи икономиката в момент, в който търсенето по света се охлажда

17:44 | 28.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Китайският кабинет обяви, че ще насърчи възстановяването на потреблението като основен двигател на икономиката и ще увеличи вноса, съобщи държавната телевизия CCTV. Това се случва в момент, в който се наблюдава охлаждане на глобалното търсене, докато големите икономики са на ръба на рецесията, предава Ройтерс.

На среща, водена от премиера Ли Къцян, Държавният съвет на Китай, който функционира като кабинет, обеща също така да ускори пускането на чуждестранни инвестиционни проекти, да поддържа стабилен юана, да улесни трансграничните пътувания и да помогне на компаниите да участват във вътрешни и международни търговски изложения.

Освен това властите потвърдиха подкрепата си за частния сектор и икономиката на дигиталните платформи, които понесоха редица удари от регулаторните репресии на Пекин през последните години.

Кабинетът обсъди и мерки за подпомагане на фермерите за започване на пролетното засаждане, включително чрез отпускането на субсидии за сеитба на соя, съобщи CCTV.

По време на едноседмичните празници за Лунната нова година, които приключиха в петък, потреблението се е увеличило с 12,2% спрямо същия период на миналата година, съобщиха данъчните власти. Случващото се отразява възстановяването на страната след облекчаването на едни от най-строгите ограничения, наложени заради Covid-19, в света.

Анализатори от японската брокерска компания Nomura написаха, че потреблението на услуги се е възстановило значително, както се вижда от бързото насочване към пътуванията и приходите от туризъм.

Но експертите посочват още, че домакинствата вероятно ще бъдат по-умерени, макар че са се въздържали от покупки дълго време.

Китайският износ се сви рязко през декември, тъй като глобалното търсене се охлади, но по-умереният спад на вноса накара икономическите анализатори да прогнозират бавно възстановяване на вътрешното търсене през следващите месеци.

Китайската икономика нарасна с 3% през 2022 г., когато все още бяха в сила строгите мерки срещу Covid-19. Това се оказа доста под официалната цел за „около“ 5,5%, показаха официални данни по-рано този месец.

Очаква се растежът да се възстанови до 4,9% през 2023 г., преди да се стабилизира през 2024 г., показва проучване на Ройтерс сред икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 28.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още