IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Западът се разбърза с доставките на оръжие за Украйна?

Опасенията са, че войната на изтощение е в полза на Русия, а не както се смяташе досега - на Украйна

17:50 | 29.01.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната на изтощение ще бъде спечелена от Русия, опасяват се западните партньори и това е причината за спешното одобрение на доставките на тежко въоръжение за Украйна, пише The Wall Street Journal. Според изданието в много западни столици разбират, че "прозорецът" за победа на Киев е ограничен и страната се нуждае от модерно западно оборудване - основно танкове, бронирани машини и системи за въздушна отбрана.

По тази причина и в последните няколко седмици Украйна получи толкова много обещания за доставки - на танкове, системи Patriot  и т.н. И надеждите са, че военните отново ще вземат инициативата, както когато бяха освободени Киев, Харков и Херсон.

Това е в ярко противоречие с очакванията през миналата пролет, когато се смяташе, че дългата война ще бъде спечелена от Украйна. Тогава анализатори смятаха, че с икономическите санкции и задълбочаване на проблемите във военно отношение, Москва ще бъде склонна да потърси изход или преговори за мир. Но сега тези надежди започват да избледняват, пише WSJ. Опасенията са, че Кремъл ще продължи да хвърля хора и оборудване, за да спечели надмощие в една продължителна война на изтощение.

Настроенията сега са, че е по-добре Киев да получи по-модерни оръжия, за да може да промени динамиката на войната.

Част от огранченията тепърва започват да дават ефект върху руската икономика - ембаргото за петрола, например. Очакванията са, че руската икономика ще влезе в рецесия през 2023 година и вероятно проблемите ще продължат още години. Но сигналите от Москва са, че се готви за нова офанзива през следващите месеци, подготвяйки мобилизираните си граждани.

Това е и причината за ускоряването на доставките на оръжия за Украйна, смята WSJ. Великобритания беше една от първите страни, които предупредиха за опасността от надмощие за Москва и първа съобщи, че ще доставик танкове - Challenge 2. Премиерът Ришу Сунак приветсва доставките на тежко въоръжение от своите колеги, коментирайки, че Западът има малко време, за да постигне мир в Украйна.

Има още една причина за бързането - обещственото мнение. В момента подкрепата за Украйна в западните държави е стабилна, но руският президент Владимир Путин се надява това в един момент да се обърне и хората да се уморят от продължаващата години война.

Обратът беше рязък - до есента, когато Киев успя да освободи част от окупираните си територии, Западът беше уверен, че украинците получават необходимото. Тогава и редица грешки на руското командване помогнаха на контраофанзивата. Дори и тогава обаче някои държави призоваваха за още помощи, за да има бърза развръзка на конфликта.

Една от тях е Литва, която предупреди, че Русия е огромна държава, с огромни ресурси що се отнася до човешка сила и производството на муниции, които не се нуждаят от западни части. Но в много от съюзниците все още има притеснения, че повече западни модерни оръжия ще бъдат проблем в тази война. Една от тях е Германия - канцлерът Олаф Шолц се реши да даде танкове Leopard, но още от сега е против доставката на самолети.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: zelka007, Натовския стндарт е голяма работа, zелкич. Най-доброто! Ама горе май няма шофьор. :D https://***.youtube.com/watch?v=qb1Tvu4OJNg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 21
Ivel
преди 1 година
До: to be continued А след това идва и нашият ред заради доставките на муниции, за които отдавна са изтекли лицензиите за производство. Това, си е чисто пиратство и в цивилизованият свят се наказва със съд, а в нецивилизованият с нещо друго, значително по-ефективно. Някой е забравил, че Русия е единствената страна в света, която притежава пълноценен военно-промишлен комплекс. Тоест могат да си произведат всичко, без да зависят от чужди доставки. Чиповете за тези цели са достъпни за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 15
Ivel
преди 1 година
Защо ли ми се струва, че някой си прави крива сметка. Те руснаците не стоят на място също и може изобщо на не се стигне до доставка на прословутите танкове, или изобщо да не стигнат до фронта. Много наивници имало в англосаксонските страни, невероятно, че им се връзват и традиционно по-умерени и прагматични нации като гърци, италианци и испанци. За поляците, финландците и прибалтите е ясно защото скачат толкова, при първи доказателства за пряка намеса на трета страна в конфликта, те са първите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
baba_meca
преди 1 година
До: andyКак кой ще я кара тази техника?!!?? Да не мислиш че случайно точно сега:"По повод решението на Конституционния съд да образува дело по искане на Министерския съвет за тълкуване на основния закон във връзка с отговор на въпроса дали е допустимо въвеждането на задължителна военна подготовка в мирно време на гражданите със статус на запасни, министърът обясни, че се надява да има ясно тълкувателно решение, от което "ние да се възползваме и да продължим с обучението на нашите граждани" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 28
andy
преди 1 година
Украйнците нямат хора. Кой ще кара тази техника?! Още пенсионирани САЩисани войници ли? Или НАТОвците ще се включат директно във войната? Укрите ще трябва да правят нова N-та мобилизация да съберат къде що останало пушечно месо има. Като се приключи с Украйна, идва ред и Полша да се включи. То и без това има доста от тях в Украйна вече. После и другите. Така го е замислил чичо Сам, докато си пие мохито край някой басейн на сянка. Да се бие с Русия до последният европеец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 52
zelka007
преди 1 година
Според мен никой не бърза за никъде ... В ЕС има дислоцирани над 1000 танка M1 Abrams и около 2000 танка Leopard 2 ... рашибозука вече не разполага с достатъчно да отговори на каквато и да е офанзива ... На украинците ще им трябват за след април чак , в момента ще окомплектоват постепенно една ударна дивизия по НАТОвски стандарт , с обучени по НАТОвски стандарти сержанти и офицери , с цялата комуникационна свързаност , с артилерията , със Stryker , Marder , Bradley ... за радост на рaшистите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 47
xapoznai
преди 1 година
Просто тактическото превъзходство е много по-важно от бройката и така е било преди хиляди години, така е и сега... Руснаците се подведоха по бройките ама след комбото от шамари бързо разбраха, че няма да се получи. Смениха тактиката на терористи и малки десантни групи, складовете им са далеч в тила и пуцат яко с каквото имат. Ако украинците получат далекобойни ракети и танкове ще продължат с досегашната си тактика за спъване на доставките и когато привършат амунициите - контраофанзива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 29
xapoznai
преди 1 година
Защото тенекията, както тяхната така и тази която взеха от руснаците е допотопна и не става за друго освен да обира снарядите. Тактически е зле и само представлява бройка... Ако си спомним 80 километровата колона от тенекии дето заседна и разбираме за каква офанзива стават - никаква... Да не говорим, че едни смешни установки с управляеми снаряди смазаха цялата офанзива на руснаците. А пък руснаците разказаха играта на украинците с хвърчикоптерчета дето 100 струват колкото един танк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 55 rate down comment 26
baba_meca
преди 1 година
Ми защото са свършили- унищожени са тия оръжия дето са имали: танкове, оръдия, БТР... Ако Украйна си има оръжия, закакво ще са им още?!?!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 26
danchomentata
преди 1 година
https://***.francetvinfo.fr/replay-jt/france-3/19-20/crise-energetique-a-toulouse-une-copropriete-submergee-par-les-factures_5624975.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още