IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон забелязва пукнатини в руското военно командване

Кремъл предупреди Макрон и Нетаняху да не доставят тежки оръжия на Киев, Полша предупреждава за нова атака срещу украинската столица 

05:22 | 02.02.23 г. 28
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Британските разузнавателни служби оценяват уволнението на висш руски военен като признак за липса на единство във военното ръководство на Москва. Предполага се, че генерал-полковник Михаил Теплински, който е играл важна роля във войната в Украйна досега, е бил уволнен, се казва в ежедневния доклад на британското министерство на отбраната. Според британците Теплински е отговорен за изтеглянето на руснаците на запад от украинската река Днепър през ноември миналата година. 

Понастоящем не е ясно дали Теплински все още отговаря за руските въздушнодесантни войски. Възможно е обаче дебатът за задачите на тези сили да е допринесъл за неговото уволнение. Въздушнодесантните войски често са изпращани за изпълнение на задачи, които не съответстват на тяхната специализация.

Според украински официални лица в момента Русия събира военната си мощ в Луганска област. Това е подготовка за нова офанзива, съобщи Sky News. Според репортажа руски войници са изселвали жители от домовете им в близост до контролираните от Москва части на фронтовата линия, за да не могат да предоставят на украинската артилерия информация за разположението на руските войски, цитиран е украински служител пред телевизионния оператор на мястото на събитието. „В региона има активно разполагане на руски войски и те определено се подготвят за нещо на източния фронт през февруари", заяви губернаторът на Луганск Серхий Хайдай. По-рано американският мозъчен тръст ISW вече заподозря предстоящо настъпление в Луганск.

Борба около Бахмут: наемници на „Вагнер“ на наркотици?

Според правителството в Киев тежките боеве в Източна Украйна продължават с пълна сила. Руските войски се опитват с всички сили да наваксат изоставането си в района на стратегически важния град Лиман, съобщи заместник-министърът на отбраната Хана Маляр в Telegram. Въпреки тежките загуби руските сили продължават настъплението си около Бахмут и Авдийвка. Няма изявление от страна на Русия.

На фронта край Бахмут украинските войници съобщават за странно поведение на руските наемници от „Вагнер". Те приличат на „свръхсила, която се бие като обезумяла - без да се съобразява с ужасяващите загуби". Според украинската страна това показва, че на противниковите войски са били дадени наркотици преди нападението.

Кремъл предупреждава Макрон и Нетаняху

Кремъл подкрепя руските инициативи за изплащане на бонуси за залавянето или унищожаването на тежки оръжия от страни от НАТО в Украйна. Такива специални плащания могат да стимулират войниците още повече, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Що се отнася до тези танкове, ние вече казахме, че те ще горят, разбира се, а след това още повече, ако има такива разширени мерки", добави Песков. По-рано губернаторът на Забайкалския край Александър Осипов обяви бонус от три милиона рубли (около 39 200 евро) за всеки пленен германски или американски танк в Украйна. Песков заяви, че ще бъдат посочени различни суми за подпалена, унищожена и заловена техника.

Междувременно руското ръководство разкритикува изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който не изключи възможността за доставка на изтребители за Украйна. Говорителят на външното министерство Мария Захарова нарече „абсурдно" френският лидер да смята, че подобна доставка „няма да доведе до изостряне на ситуацията". Такива изявления само ще засилят „и без това ненаситния апетит" на киевското ръководство под ръководството на президента Володимир Зеленски, каза Захарова и също така предупреди израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не доставя оръжие на Украйна. Те щели да представляват „легитимни цели за руските сили". Освен това всеки трябвало да знае, че доставките „водят до ескалация на кризата".

Полша предупреди за нова атака срещу Киев 

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки предупреждава за нова руска офанзива и подновяване на атаката срещу украинската столица Киев. „Според цялата информация, с която разполагам от Украйна, знам, че ще има нова офанзива от страна на руснаците, вероятно през март или април", заяви Моравецки в интервю за вестник Bild, публикувано в сряда. „Смятам, че за съжаление той (Путин, б. ред.) не само е изпълнен с омраза към Украйна, но и иска да покаже на народа си още веднъж, че е дългосрочен играч, който никога не се отказва, и отново ще нападне Киев, да, имам това опасение“. 

Моравецки каза още, че планът на Кремъл, както и на военното ръководство, вероятно е да обкръжи Украйна. Путин „вероятно смята, че трябва да атакува от две или три различни посоки". Поради това Украйна не можела да изключва нападение от Беларус.

В интервюто полският правителствен ръководител критикува и канцлера на Германия Олаф Шолц. Правителството и канцлерът в частност изглежда „все още вярват, че отношенията с Русия трябва да се развиват както обикновено. Не мисля, че това някога ще бъде възможно с този квазитоталитарен режим".

Украйна използва Palantir за целенасочени атаки

За първи път американската компания за анализ на данни Palantir признава широкото си участие във военните действия в Украйна. Според главния изпълнителен директор на компанията Алекс Карп американската компания е „отговорна за по-голямата част от атаките в Украйна". На въпроса за използването на изкуствен интелект (ИИ) Карп обясни, че има етични въпроси, които трябва да се разглеждат при софтуер, който може да действа самостоятелно.

„На бойното поле има огромни етични проблеми", каза главният изпълнителен директор. „Ако използвате алгоритъм, за да вземете военно решение, и то се обърка, кой носи отговорност?" Софтуерът на Palantir може да използва сателитни изображения и социални медии, за да визуализира позициите на армията, което позволява на клиента бързо да определи кои ресурси къде да разположи.

Путин: Трябва да се ликвидира възможността украинските сили да обстрелват руски територии

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руската армия трябва да спре обстрела срещу руски области от украинска територия, който по думите му е оставил много хора без дом или достъп до вода и електричество. Руският държавен глава заяви по време на заседание на правителството, че трябва да се възстановят разрушените жилища и инфраструктура в засегнатите руски области, граничещи с Украйна. "Разбира се ликвидирането на самата възможност за обстрели е приоритетна задача, но това вече е работа на военното ведомство", заяви той.

Украйна не поема отговорност за ударите по руска територия, но ги определя като "карма" за московската инвазия, отбелязва Ройтерс.

Путин посочи като засегнати от украински обстрел руските области Белгород, Брянск и Курск, както и Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 година. Хората се сблъскват с "остри проблеми" и се нуждаят от ремонти и компенсации, допълни руският президент. "Много хора се озоваха в трудна ситуация, загубиха жилищата си и бяха принудени да се преместят при роднини или на места за временно настаняване, сблъскаха се с прекъсвания в снабдяването с вода, и електричество", каза още Путин.  Руският президент Владимир Путин възложи да се приключат възможно най-бързо всички въпроси, свързани с възстановяването на жилищната инфраструктура в граничните райони с Украйна и засегнатите от извънредни ситуации селища. Той отбеляза, че основната задача е да се премахне самата възможност за обстрел на граничните райони, но „това е дело на военното ведомство“. Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL  Руският президент Владимир Путин възложи да се приключат възможно най-бързо всички въпроси, свързани с възстановяването на жилищната инфраструктура в граничните райони с Украйна и засегнатите от извънредни ситуации селища. Той отбеляза, че основната задача е да се премахне самата възможност за обстрел на граничните райони, но „това е дело на военното ведомство“. Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Русия може да забрани на длъжностни лица да почиват в чужбина 

Руските законодатели ще обсъдят искане на един от най-близките съюзници на президента на Русия Владимир Путин да бъде забранено на длъжностни лица да прекарват отпуските си в чужбина във военновременен период, съобщиха днес местни медии като се позоваха на висш парламентарист. Основателят на мощната частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че е неприемливо длъжностни лица и парламентаристи да заминават на ваканции в държави, които са враждебни към Русия.

Василий Пискарьов, председател на комисията по сигурност и борбата с корупцията в Държавната дума (долната камара на руския парламент, б. ред.), каза, че законодателите ще обмислят дали са необходими промени.

„Тази инициатива… със сигурност заслужава внимание“, отбеляза Пискарьов пред журналисти, цитиран от ТАСС. Пригожин е направил искането в писмо до Пискарьов, чието съдържание беше оповестено от „Вагнер“.

Украинското правителство, което се опитва да се справи с корупцията, вече забрани на длъжностни лица да пътуват в чужбина, освен ако нямат официално разрешение, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Градушка бие до слог и до кибуц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Нема дронове за Киеве https://ria.ru/20230201/iran-1848844223.html?in=t
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС добре е че ти не си от умните и имаш нужда от кремълска пропаганда :):) иначе на всеки е чсно че ядете бой на фронта... а това кво сте "обкръжили" го слушаме от 6 месеца и все нищо... превзели сте 5 изравнени със земята села на цената на 50К оркккски живота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
Въобще прави впечатление, че вече примерно около три месеца, в нито една казионна медия, включително ефирните телевизии, няма никакви истински сводки от фронта, а само безмислена пропаганда. За умнният човек дори само това пълно мълчание, вече говори достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 14
Р?мператоръ
преди 1 година
Защо не напишете нещо за РЕАЛНОТО положение на фронта, където ykpопите са буквално размазвани, а бахмут е обкръжен на 80-90%? Защо не напишете че руснаците са на път да превземат Угледар и Северск? Защо не напишете, че залужни - главнокомандващият на ВСУ позира гордо пред портрет на бандера и бурните реакции в Израел и Франция... или за това, че новата посланичка на киеввският режим у нас се хвали в социалните мрежи, че прави черни магии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
До: Boicho Popov Закачам се рано сутрин с копейниците :-) интересно ми как ще обяснят поведението на "освободените" украинци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 1 година
До: ИмпeраторътРуснаците ги изселват, не освобождават, за да не предават тези украинци информация на своите войски за разположението на руските военни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Според репортажа руски войници са изселвали жители от домовете им в близост до контролираните от Москва части на фронтовата линия, за да не могат да предоставят на украинската артилерия информация за разположението на руските войски - обърках се, нали русанаците ги освобождават, защо украинците ги предават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още