IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Положението на Украйна на фронта става по-тежко

Усилията на руската армия за пробив на отбраната в Бахмут и Лиман са се провалили, съобщи украинският заместник-министър на отбраната

10:04 | 05.02.23 г. 11
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота, че положението на фронтовите линии в източната част на страната става по-тежко, а Русия хвърля още и още войски в битка, предава Ройтерс.

Кремъл се стреми към значителна победа на бойното поле след месеци на спънки, като руските сили се опитват да установят контрол над град Бахмут и се борят за контрол на близък голям маршрут за доставки за украинските сили.

Руските войски се опитват също да овладеят миньорския град Вуледар, на около 120 км югозападно от Бахмут, също в източната област Донецк.

„Често трябваше да казвам, че положението на фронта е тежко и става все по-тежко, така е и сега… Нашественикът изпраща още и още от силите си за пробив на нашата отбрана“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната Хана Маляр написа в Телеграм, че руските усилия за пробив на отбраната в Бахмут и Лиман са се провалили.

Лиман, който се намира северно от Бахмут, беше освободен от украинските сили през октомври.

В петък Зеленски обеща силите му да се борят за Бахмут, „докато можем“, но положението там става все по-тежко за украинските сили.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава ежедневно за множество сражения в района, а военни блогъри в Москва говорят за редица непотвърдени руски успехи по фронтовата линия.

Боевете около Бахмут струваха скъпо на Русия от гледна точка на жертви сред войниците ѝ, призна Кремъл.

Независимата медия Медуза съобщи в края на януари, че около 40 хил. от 50-те хил. наемници на частната военна група „Вагнер“, които са участвали в боевете там, са загинали или са изчезнали.

Ройтерс не може да потвърди тези съобщения.

Украинският военен анализатор Петро Черник заяви, че големият брой руски жертви означава, че Москва не може да си позволи да спре офанзивата там, за да се възстанови, тъй като това ще отслаби бойния натиск.

„И това щеше да бъде отлично условие за наши контраофанзивни действия“, каза Черник пред 24 канал на украинската телевизия.

Украинските сили запазват контрол над село Билогоривка, съобщи губернаторът на Луганска област Сергей Хайдай в неделя и допълни, че положението е напрегнато, но под контрол.

„В Руската федерация се разпространява информация за завземане на Билогоривка и отблъскване на хората ни там“, каза Хайдай пред националната телевизия.

„Войските ни остават на позициите си, никой не е завладявал Билогоривка, никой не е влизал там, няма никакви врагове там“, допълни той.

Някои назначени от Москва ръководители и проруски военни блогъри съобщиха неотдавна за напредване на руските сили по посока на Билогоривка, последната част от Луганск, държана от украинските сили.

„Положението на фронта е напрегнато, но контролирано от украински сили“, заяви Хайдай.

„Броят на руските нападения нараства, но всички са отблъсквани от нашите сили, които остават на позициите си“, допълни той.

Зеленски отне гражданството на бивши политици

Президентът Володимир Зеленски отне гражданството на редица бивши влиятелни полицити в събота в поредица от стъпки за „изчистване“ на страната от проруско влияние, предава Ройтерс.

„Днес подписах съответните документи за предприемане на още една стъпка за защита и изчистване на страната ни от тези, които подкрепят агресора“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Той не посочи имената им, но каза, че те имали двойно украинско и руско гражданство.

Според украинските държавни медии в списъка влизат редица високопоставени политици от канцеларията на Виктор Янукович, който беше проруски президент на Украйна от 2010 г. до свалянето му от власт през 2014 г.

В списъка влизат Дмитро Табачник, бивш министър на образованието и науката, Андрей Клюев, бивш вицепремиер и ръководител на администрацията на Янукович, и Виталий Захарченко, бивш вътрешен министър, съобщи информационната агенция RBC-Ukraine.

Украйна лиши редица хора от украинското им гражданство и санкционира стотици руски и беларуски физически и юридически лица от началото на руското нашествие в Украйна през февруари миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Забелязвам как последните седмици медийте започнаха да допускат и другата гледна точка. Явно усещат на къде духа вятъра и започват да се настройват. Бавно, но информационната цензура започва да се да се пропуква. Е, най-големите са верни на спонсорите си и вероятно те последни ще обърнат палачинката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахаха, гори като крайцера Москва... като се сетя там как лъгахте :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... свuнята рогозин нали и той съчиняваше песнопойки ... украинците му напълниха (цензура) с шрапнели ... та като пееше много кво станА ?! роскомикс е космическа сила ли ?! Завзеха целият Донбас ли ?! Обикалят нефелни opkи в калта около Бахмут и се облизват за перални и съдомиялни ... две срутени села териториални придобивки както казва фъфлеща полутрезва бункерна холограма ... таман направили трегерите за керченският мост и украинците ги бишнали пак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... ти па , ремонтирани ... свалили са им по една верига и са им извадили по едно бутало от двигателите , и на един боен снаряд слагат по три халосни ... барем малко да изравнят шансовете с рассийските ковчези Т72 и Т62 ... a 15 HIMARS -a и 150 гаубици обърнаха втората най-могъща в маратонско бягане докато успеят да прецапат Днепър ... след 3 месеца ще броим пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: *М/у другото първите Leopard-и са тръгнали за границата към Украйна и предаването им на украинските екипажи ...* Да, и руснаците са силно притеснени. Даже песен са им посветили и сега е хит из окопите. Текстът е показателен за настроението там. Ето един ред: *И горит как *Пантера*, смрадно чадя, внучек е *Леопард*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 13
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 За първите два и аз чух. Дано да са от ремонтираните и все пак с някаква броня, че на украинците им свършило суперлепилото, а турците им отказали доставката на дъвките турбо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 27
zelka007
преди 1 година
М/у другото първите Leopard-и са тръгнали за границата към Украйна и предаването им на украинските екипажи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 27
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Не усещаш ли какво се случва на фронта в момента ?! Мхм ?! Убягва ли ти ?! Знаеш ли как се вади хищник от бърлога ?! Със стръв ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid... Хех ... Предател ?! Щото защитава украинската идентичност ли ?! И не се *** на рашибозука , както цяла плеяда български политици ли ?! Виж му одобрението сред украинците ... :))) ... Той за разлика от бункерната холограма отиде в Бахмут под непрекъснатият обстрел и награди войници , отиде в Харков , въобще ходи на фронта често ... Битката е тук ! Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз !" ... Това ще остане в историята , а не зануленият детеубиец !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 25
Р?мператоръ
преди 1 година
Редовно следя случващото се на фронта, ама още не съм срещал в районът на бойните действия град Вуледар. Иначе лека полека подготвяте публиката за неизбежното. Виждам бъдещето ви заглавие: "Победоносната руска армия освободи Киев. Неонацизмът е победен, слава на Владимир Владимирович !!!" И понеже лека полека подготвяте, може плахо да споменете, че три дивизии на ВСУ се заловени в котел южно от Бахмут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още