IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любов Панайотова: ЕС предлага на Украйна привилегировано партньорство

ЕС си дава сметка, че към момента не е в състояние да абсорбира големи страни заради голяма формална тежест, посочи директорът на Фондация „Европейски институт“

17:54 | 06.02.23 г.

Срещата на върха между ЕС и Украйна в Киев бе много силен знак към Москва, че Съюзът продължава да стои плътно зад Украйна и че се наблюдава нейният път към европейско членство. За момента на страната се предлага специфично, привилегировано партньорство, защото процесът на пълноправното присъединяване ще бъде дълъг. Това каза Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

ЕС си дава много ясно сметка, че към момента не е в състояние да абсорбира големи страни заради голяма формална тежест при взимане на решения, които те биха имали. "Малките страни от Западните Балкани са едно, но Украйна и Турция са нещо съвсем друго", посочи събеседникът. "Естествено е, че преговорите не могат да се водят така, както с другите кандидат членки, например от Западните Балкани или така, както ние сме преговаряли", посочи гостът.

"Тази среща е, от една страна, много силен знак и определен символ за факта, че в някакъв момент Украйна ще стане член на Европейския съюз. Тя аспирира да бъде част от това пространство, но кога ще стане това - естествено няма да бъде скоро, защото има много моменти, които трябва да се изяснят, не само законодателството, но и елементи като прането на пари, корупция, правосъдна реформа. Защото Европейската комисия си е научила много добре урока и не смята, че само на хартия могат да се твърдят едни неща, тя иска да ги види и на практика", заяви Панайотова.

По думите й в други направления като енергетика, съобщения, телекомуникация виждаме, че Украйна е вече практически в този съюз, добави гостът, "но все пак, както повечето анализатори писаха, има доста път, който трябва да бъде изминат". 

Директорът на Фондация "Европейски институт" заяви категорично, че "ЕС в никакъв случай не обръща гръб на Украйна след тази среща, а напротив". "Едни от локомотивите на този съюз - Франция, мисли как да се направи едно специфично членство. Може да не го наричаме членство, но партньорство..... мисли се по какъв начин да не се загуби интересът и наистина хората да продължат да вярват, че те са част от този съюз, независимо че не финализират с някакъв финален подпис споразумението и договорите, които трябва да бъдат подписани. Така че много активно се мисли за определено партньорство", коментира тя. 

"Присъединяването на една голяма Украйна, която преди войната наброяваше 44 милиона души, означава много голяма формална тежест при взимане на решения в структурите и институциите на ЕС. Така че понякога е по-интересно да бъдеш привилегирован партньор на ЕС, отколкото да бъдеш формален член", заяви Панайотова. 

На въпроса дали има риск, ако ЕС забави присъединяването на Украйна или ако не се случи това партньорство, Европа да загуби Украйна и тя отново да попадне под друго геополитическо влияние, Панайотова заяви: "Разбира се. Ненапразно за една година, от подаването на молбата за членство, председателят на ЕК ходи четири пъти там. Това е не просто сигнал, а ясна подкрепа, каквато трябва да бъде дадена".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още