IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Липсата на инвестиции става хроничен проблем на българската икономика

ЕС ще направи компромиси от икономическа гледна точка, за да се реализира политическата цел – присъединяване на България към еврозоната, смята Васил Караиванов

20:37 | 06.02.23 г. 5

Голямото препятствие за 2023 г. пред българската икономика ще е политическата обстановка, защото в последните три години не могат да се случат инвестициите от страна на държавата в икономиката. Имаме недостатъчно инвестиции и от частния сектор. Това позволи доста голяма част от работната сила да излезе извън страната. В момента имаме рекордно ниски нива на безработица, но това е просто защото няма хора, които да работят. И през 2023 г. вероятно държавните инвестиции няма да изпълнят обема, в който трябва да бъдат, за да подпомогнат инвестициите от частния сектор. Тази прогноза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“.

Той напомни, че в последната година и половина има цикъл за повишаване на лихвените проценти и това увеличение се отразява на цената на финансирането. Според Караиванов този хроничен проблем продължава и той смята, че ако се задълбочи, ще има по-малък капацитет българската икономика да реализира ръст.

Караиванов посочи, че тази година ще е изключително важно да се получи стабилен парламент, който поне да гласува законите, необходими за Националния план за възстановяване и устойчивост, за да „може поне парите по него да се реализират“.

По думите на макроикономиста в добрите години, когато България е реализирала ръст над 5%, делът на инвестициите е бил 24-27% от брутния вътрешен продукт, а в последните години е 20-22%. „Необходими са три до четири процента от БВП на година допълнително инвестиции, за да има две-три години последователно натрупване, което да доведе до добър резултат“, коментира Васил Караиванов.

Той е на мнение, че за България ще е важен докладът, който ще бъде направен през юни за конвергентността на българската икономика с тази на еврозоната по отношение на приемането ни във валутния блок. „Ще се направят компромиси от икономическа гледна точка, за да се реализира политическата цел – присъединяване на България към еврозоната“, смята Караиванов.

Какви са предизвикателствата пред европейската икономика. Ще има ли рецесия в Европа след като ЕЦБ увеличи лихвите?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Липсата на инвестиции си има конкретно име от близките 12-14 години в Българската политика и хората около него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 1 година
До: xapoznaiОтговора не е толкова елементарен . На първо място проблем е демографията , след това имаме много монополизирани сектори, навлизането на чужди вериги отсякоха българските дребни производители от пазара и т.н. . Концесионирането на бургаското пристанище е белег на съвсем други процеси който нямат много връзка с веригите на стокови доставки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Споко! Сега като ни вкарат в еврозоната и като текнат едни пари!!! Вервайте ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
xapoznai
преди 1 година
Защото нема пазар... Нема лев, а хората правят инвестиции там дето ше изкярят... И все пак покрай прекрояването на веригите за доставки може и да намажем... Американци влязоха в концесията на бургаското пристанище, говори се за разширение, може и да изскочи заек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 1 година
Добре де , що някой не се понапъне и отговори на въпросаа : що нема инвестиции ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още