IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Страните, в които има най-много земетресения

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия достигнаха над 2300

21:49 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Над 2300 души загинаха при силните земетресения в Турция и Сирия. Земетресенията започнаха малко след 4 ч. местно време и разрушиха хиляди сгради в района около епицентъра близо до град Газиантеп.

Земетресението е било с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер.

То е  едно от най-силните в района от цял век и е причинено от напрежението между Евразийската и Африканската плоча в една от най-активните зони в света.

От 1990 г. Националната администрация по океаните и атмосферата е регистрирала 58 земетресения в региона – четири от тях с магнитуд от 7 и повече по Рихтер, които се считат за големи земетресения, обикновено причиняващи сериозни щети. Друга страна от региона, Иран, е сред държавите с най-голяма земетръсна активност през последните три десетилетия, пише още Statista.

Две големи азиатски държави са били засегнати от най-много земетресения между 1990 и 2022 г. – Китай (182) и Индонезия (161).

По-силно засегнатите места в Азия са Япония, Индия и Филипините. С 23 труса Италия е един от най-застрашените региони в Европа.

Страните с най-голям брой земетресения, регистрирани между 1990 г. и 2022 г. Графика: Statista Страните с най-голям брой земетресения, регистрирани между 1990 г. и 2022 г. Графика: Statista

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още